“Ποτάμι”: Δείτε ποιά είναι η “Dream Team” του Στ. Θεοδωράκη

Από την προσεχή Τρίτη, το “Ποτάμι” εγκαθίσταται στα καινούρια γραφεία του, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για να ξεχυθεί στην ελληνική επαρχία για να διαδώσει το μανιφέστο του και να διευρύνει το πρώτο δημοσκοπικό του σκορ.

Οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν νοικιάσει ένα πουλμανάκι για την περιοδεία ώστε να συναντήσουν τους ψηφοφόρους της Περιφέρειας και να τους εξηγήσουν τον λόγο γέννησης, τη διακριτή φυσιογνωμία και την πολιτική ροή του «Ποταμιού». Εχουν, επίσης, προμηθευτεί και μια μοτοσικλέτα που θα τους οδηγεί μέσα από απροσπέλαστα μονοπάτια

σε απομονωμένα χωριά.

Της όλης προσπάθειας, που απέχει από την πεπατημένη της παραδοσιακής «πολιτικής των μπαλκονιών», ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης,ο οποίος δηλώνει: «Εγώ μπορώ να πάω στον κόσμο. Οι πολιτικοί μπορούν;».

Η ομάδα Θεοδωράκη

Από τον καλύτερο δημόσιο υπάλληλο του κόσμου έως τον γνωστό ηθοποιό του θεάτρου, τον ιστορικό και τη φιλόσοφο, τον συγγραφέα -που εκ των υστέρων αποσύρθηκε από το ψηφοδέλτιο δηλώνοντας απλώς την υποστήριξή του- και τον επιστήμονα, είναι μεγάλο το εύρος των ανθρώπων που συνεργάζονται με το ορμητικό «Ποτάμι». Εσκεμμένα ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να συμπεριλάβει στο dream team του «επαγγελματίες» πολιτικούς ή τεχνοκράτες, γνωρίζοντας πως ένα νέο κόμμα έχει ανάγκη από εμπειρογνώμονες με αγάπη για το αντικείμενό τους και πραγματική – και όχι προσποιητή- αφοσίωση στην πολιτική.

Θανάσης Σκόκος, ο πολυτεχνίτης των αναπλάσεων
Πτυχιούχος μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ και κάτοχος μάστερ, γεννήθηκε στην Αθήνα και μαθήτευσε στο πρότυπο Α’ Γυμνάσιο Πλάκας. Ως φοιτητής τα χρόνια της χούντας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της αντι-ΕΦΕΕ και δραστηριοποιήθηκε αγωνιστικά στην κατάληψη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Συνδικαλίστηκε στη Μεταπολίτευση με τη φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής ΣΚ ως στέλεχος της ΚΝΕ και κατόπιν του ΚΚΕ. Υπό την κομματική του ιδιότητα υπήρξε ως επαγγελματίας συνδικαλιστικά ενεργός στον χώρο των μηχανικών, έγινε μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ και αργότερα διετέλεσε πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ. Οταν αποχώρησε από το κόμμα του Περισσού αφιερώθηκε στην επαγγελματική του δραστηριότητα με δική του τεχνική εταιρεία, την οποία αργότερα μεταβίβασε. Ειδικός σε θέματα αναπλάσεων, χωροταξικών και κυκλοφοριακών διευθετήσεων, έχει συνεισφέρει με τις προτάσεις του σε πολλά προγράμματα βελτίωσης της αστικής καθημερινότητας των πολιτών. Παρατηρητικός αρθρογράφος και οξυδερκής σχολιαστής, διατυπώνει τη γνώμη του για ποικίλου ενδιαφέροντος θέματα σε διάφορα sites.

Δημήτρης Κουρέτας, ο βραβευμένος βιοχημικός
O 52χρονος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα, πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του ΑΠΘ και εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Σήμερα είναι καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας-§Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Εχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε ελληνική εφημερίδα και έγκυρα διεθνή περιοδικά, ενώ διετέλεσε εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα «Food for life». Πολυβραβευμένος από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συνεισφορά του στον τομέα των καινοτόμων τροφίμων, είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Eatwalk με αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα και έδρα τη Νέα Υόρκη.

Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο ειδικός στη δημόσια διοίκηση
Ο 56χρονος καθηγητής από το 1989 της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μπίλεφελντ της Γερμανίας. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η οποία άρχισε να υλοποιείται την περίοδο που ήταν υφυπουργός Εσωτερικών ο Σταύρος Μπένος, ενώ επί υπουργίας της Βάσως Παπανδρέου επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια η σχετική τεχνογνωσία εξήχθη σε όλες τις βαλκανικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Συρία και τη Ρωσία. Από το 1991 είναι ειδικός επιστήμονας θέματα δημόσιας διοίκησης και ορθής νομοθέτησης στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Εχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες, πλειάδα άρθρων και σχολίων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στον ημερήσιο και περιοδικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων για θέματα διοικητικών μεταρρυθμίσεων και χρηστής διακυβέρνησης. Εχει βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης. Το 2012 του απονεμήθηκε στο Λας Βέγκας το Διεθνές Βραβείο για τη Δημόσια Διοίκηση ως το καλύτερο στέλεχος δημοσίου τομέα στον κόσμο για το 2011. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου λόγω της μη αναμενόμενης διάκρισης ενός Ελληνα στη θέση του «καλύτερου δημοσίου υπαλλήλου του κόσμου».

Χάρης Μαθιόπουλος, ο πολυπράγμων οικονομολόγος
Kινείται μεταξύ Κηφισιάς -όπου διαθέτει πατρογονική μονοκατοικία χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα- και Τήνου όπου βρίσκεται το εξοχικό του. Γιος του Ηρακλή Μαθιόπουλου, συμβούλου εξ απορρήτων για τα οικονομικά θέματα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics, αλλά και μουσική. Προσωπικότητα που ενσαρκώνει το πρότυπο του homo universalis, μπορεί με την ίδια άνεση να ασχολείται με τις επιστήμες ή τις τέχνες, να μεταπηδά με άνεση στον χώρο της πολιτικής ή να σχολιάζει κοινωνικά θέματα. Ευφυής σε εκνευριστικό βαθμό, σύνθετος χαρακτήρας, δύσκολος αρκετά στις προσαρμογές, σε βαθμό που ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν αντικοινωνικό, ο Χάρης Μαθιόπουλος είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος με ιδιότυπο χιούμορ που μαγνητίζει τους φίλους του με τις γλαφυρές περιγραφές που κάνει όταν έχει τα κέφια του. Μανιώδης περιηγητής, σχεδόν καθημερινά αφιερώνει ώρες στο περπάτημα. Με ένα σακίδιο στην πλάτη (στυλιστική ομοιότητα με τον αρχηγό) έχει γυρίσει όλη την Τήνο. Ο 57χρονος σήμερα Μαθιόπουλος επέστρεψε στην Αθήνα όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και το 1992 ανέλαβε τη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων της Δωρικής, μιας μικρής τράπεζας που ανήκε στον εφοπλιστή Γ. Μαυρακάκη. Πέτυχε εντυπωσιακές αποδόσεις στο μετοχικό αμοιβαίο της Δωρικής.

Αντί να αγοράζει μετοχές από το Χρηματιστήριο, πλησίαζε απευθείας τους επιχειρηματίες, έπαιρνε πακέτα μετοχών για το αμοιβαίο κεφάλαιο και τους πλήρωνε με μερίδια του α/κ. Οταν οι τιμές των μετοχών απογειώνονταν, τις πούλαγε στο Χρηματιστήριο, εξασφαλίζοντας όχι μόνον τα κέρδη αλλά και την οργή των αιφνιδιασμένων από τις πωλήσεις επιχειρηματιών. Η επιτυχημένη πρακτική που ακολούθησε ικανοποίησε τους μεριδιούχους του αμοιβαίου, αλλά προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις στην τότε χρηματιστηριακή κοινότητα. Μετά τη Δωρική εργάστηκε στη Διεθνή Χρηματιστηριακή του φίλου του Β. Χατζηλία, απ’ όπου και αποχώρησε για να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Εξέδωσε τα βιβλία «Μικρό Εγχειρίδιο του Επενδυτή» (1995), «Απληστία στο όριο» (1996), «Ο Λίμιτ-Ντακ να δεις πώς φιλούσε» (2000), «Τετράδια Τήνου» (2003), «Ευφεικόνες» (2008) και «Εντεκα απαγορευμένα γραμματόσημα» (2010). Επίσης έχει κάνει εκθέσεις φωτογραφιών και κολάζ σε Αθήνα, Τήνο και Παρίσι.


Νίκος Δήμου, ο αιρετικός στοχαστής
Αν φαντάζεται κανείς έναν επαγγελματία αρθρογράφο «κατά συρροήν», αυτός είναι σίγουρα ο Νίκος Δήμου. Γράφει με ακατάλυτο ρυθμό για τα πάντα -και κυρίως για όσα τον εξοργίζουν: για την καθημερινότητα στην Ελλάδα, την απρέπεια, την έλλειψη τρόπων ή την κατάρρευση του σύγχρονου ελλαδικού πολιτισμού. Γνωστός στο ευρύτερο κοινό έγινε με τη «Δυστυχία του να είσαι Ελληνας», το μπεστ σέλερ του που θριάμβευσε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, δίνοντας στον Δήμου την ελευθερία να γράφει για τα αρνητικά της ελληνικής φυλής πέρα από κομματικές σφραγίδες. Πολλοί τον κατηγόρησαν για ελιτισμό, άλλοι για επανάληψη μιας διευρυμένης κοινοτοπίας που διαχωρίζει τους τριτοκοσμικούς Ελληνες από την πολιτισμένη Δύση. Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμου παραμένει ακόμη και στα 80 του υποστηρικτής της κοινής λογικής, που επιμένει ότι απουσιάζει από την Ελλάδα και που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να είναι το βασικό πλαίσιο μιας νέας πολιτικής. Οι θέσεις του φαίνεται να έχουν πείσει τον Σταύρο Θεοδωράκη, που βρίσκει στο πρόσωπό του όχι μόνο έναν σύμβουλο, αλλά και έναν βασικό εκπρόσωπο του νεόκοπου κόμματός του.


Νίκος Ορφανός, ο ενθουσιώδης καλλιτέχνης
Στον γνωστό ηθοποιό ανέκαθεν άρεσε να γράφει – αλλά και να εκφράζεται πολιτικά. Επίσης, του άρεσε να παρεμβαίνει σε μια σειρά από κείμενα σε θέματα τέχνης, κρίσιμων ιστορικών γεγονότων και πολιτικής. Ο γνωστός και ως «Κίτσος» από τη γνωστή διαφήμιση, προτού κατακτήσει τον χώρο της υποκριτικής και του θεάτρου ήταν μανιακός με το διάβασμα και τη μουσική. Παιδί από τον Πειραιά και περήφανος για τη λαϊκή του καταγωγή όπως ο Θεοδωράκης, φαίνεται ότι από την αρχή ανέπτυξε κοινούς κώδικες σε θέματα πολιτικής με τον γνωστό δημοσιογράφο. Το παν είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα και η ελευθερία -υποστηρίζουν αμφότεροι- στην πολιτική χωρίς ταμπέλες, φιοριτούρες και προκαταλήψεις. Ο Ορφανός δεν είναι μόνο αυτός που δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των υποστηρικτών της νέας κίνησης, αλλά είναι και ο πιο δυναμικός θεατής της πρώτης συνέντευξης Τύπου, καθώς δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες του νέου «αρχηγού» με το κινητό του και να ζητωκραυγάζει σε κάθε τοποθέτηση επί της αρχής.


Βάσω Κιντή, η αποφασιστική φιλόσοφος
Παρότι χημικός και κατόπιν καθηγήτρια Φιλοσοφίας, η Βάσω Κιντή δεν σταμάτησε ποτέ να αρθρογραφεί δημοσιογραφικά. Παρεμβαίνοντας ενεργά σε θέματα πολιτικά, πάντα εξέφραζε την πιο «θεσμική» πλευρά της Αριστεράς, δίνοντας μάχες για την επικράτηση μιας πιο συντηρητικής, όπως φαινόταν τότε, εκδοχής. Για τη δυναμική καθηγήτρια του ΜΙΘΕ δεν υπήρχαν, ωστόσο, στεγανά ανάμεσα σε θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας και πολιτικής στον βαθμό που επικρατεί ο αποσαφηνισμένος λόγος και η πολιτική. Δέχτηκε να συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη ύστερα από τη διάλυση της «Ελιάς», η οποία την εξέφραζε ιδεολογικά. Ηταν, ωστόσο, από παλιά φίλη με τον Θεοδωράκη και σημαντική σύμβουλός του σε θεωρητικά ζητήματα. Ως οπαδός του Βίτγκενσταϊν, είναι αυτή που πάντα του θυμίζει ότι από την πολυλογία είναι προτιμότερη η σιωπή -για «όσα δεν καταφέρνουμε να εκφράσουμε με τη γλώσσα μας καλύτερα να σωπαίνουμε» είναι άλλωστε η φράση που εξέφραζε περισσότερο από τις άλλες τον γνωστό φιλόσοφο και διανοητή.

Χάγκεν Φλάισερ, ο φιλέλληνας ιστοριογράφος
Αν πετύχει κανείς τον σεμνό, ευγενή και πάντα προσηνή 70χρονο κύριο Χάγκεν Φλάισερ να πίνει τον ελληνικό καφέ του στον «Βάρσο» της Κηφισιάς όπου συχνάζει, δύσκολα θα πιστέψει ότι είναι αυτός που άλλαξε την οπτική της σύγχρονης ιστοριογραφίας ειδικά όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα. Το δίτομο έργο του Γερμανού ιστορικού και μελετητή (που γεννήθηκε στην Αυστρία) «Στέμμα και σβάστικα. Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης», που ήταν και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς, καθώς ήταν από τους πρώτους που κατάφεραν να μελετήσουν δύσβατα αρχεία και να προσφέρουν μια άλλη οπτική γύρω από το θέμα. Αμετανόητος φιλέλληνας, ο Φλάισερ δεν έπαψε λεπτό να συνηγορεί υπέρ της χώρας μας, στην οποία διαμένει μόνιμα από το 1977. Σε όσους τον ρωτούν ο Σταύρος Θεοδωράκης θυμίζει πως όποιος στην Ελλάδα θέλει μια επιστημονική άποψη για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και το κρίσιμο θέμα των αποζημιώσεων (και τη διαφορά τους από το χρέος) οφείλει να συμβουλευτεί τον Φλάισερ – και σίγουρα δεν έχει άδικο.

Νίκος Ξυδάκης, ο ανήσυχος μουσικοσυνθέτης
Ο γνωστός συνθέτης δεν μιλάει πολύ, αποφεύγει τις συνεντεύξεις και σπάνια δίνει συναυλίες. Προτιμάει να υπηρετεί με τους δικούς του, απαιτητικούς όρους το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική – ένα κράμα μοντέρνων ήχων και παράδοσης στην οποία πιστεύει.

Αντίστοιχους απαιτητικούς όρους έβαλε και στον Σταύρο Θεοδωράκη όταν του πρότεινε να συμβάλει στο νέο κόμμα αποτελώντας το γερό του χαρτί στο κομμάτι των ανθρώπων του πολιτισμού. Μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Θοδωρή Γκόνη, ο Νίκος Ξυδάκης εκπροσωπεί τους καλλιεργημένους υποστηρικτές του Θεοδωράκη με ανησυχίες για τα κοινά, κοσμοπολίτικες ιδέες -καταγωγή από το Κάιρο γαρ!- και έντονη ανησυχία για το τι μέλλει.

Πηγή: protothema

Original article: “Ποτάμι”: Δείτε ποιά είναι η “Dream Team” του Στ. Θεοδωράκη.

Keywords
δειτε, υφυπουργός εσωτερικών, dream, team, αφοσίωση, εμπ, αθηνα, κνε, ΚΚΕ, τεε, τσμεδε, εταιρεία, sites, πατρα, ΑΠΘ, λαρισα, food, life, ελλαδα, ενωση, νέα, παπανδρεου, αιγυπτος, ρωσία, οοσα, τραπεζες, λας, τηνος, ηρακλης, london, school, πειραιας, χρεος, ξυδάκης, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, ρωσία, το θεμα, γνωμη, εδρα, εμπ, θεμα, ιατρικη, κνε, λονδινο, μουσικη, οοσα, περιοδικα, πλαισιο, σβαστικα, τεε, τσμεδε, φωτογραφιες, αγαπη, εφεε, αιρετικος, ανθρωπος, αφοσίωση, βρισκεται, γλωσσα, γραφεια, δημοσιο, διδακτορικο, διοικηση, δικη, εγινε, εγχειρημα, εγχειριδιο, εκθεσεις, ελευθερια, ελλειψη, ενεργα, εσκεμμενα, εσωτερικων, εταιρεία, εφημεριδα, ευφυης, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρχαν, υφυπουργος, θεοδωρακης, θυμιζει, διαφημιση, ιστορικο, κεφαλαιο, κινητο, κηφισιας, κοινωνιολογια, κομμα, λας, λας βεγκας, λογο, νεα υορκη, ξυδάκης, ομαδα, παντα, παιδι, παρισι, ροη, προγραμματα, πωλησεις, σεβασμος, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, σειρα, συρια, σιωπη, σφραγιδες, τηνο, τμημα, τριτη, υφυπουργός εσωτερικών, φοιτητης, χιουμορ, ωρες, δικαιωματα, dream, εξοχικο, ελληνικα, ενωση, υπουργειο, κειμενα, κολαζ, κομματι, κωδικες, κωνσταντινου, london, ορφανος, οργη, school, sites, team, θεματα, θεσεις
Αναζητήσεις
ηρακλησ μαθιοπουλοσ
Τυχαία Θέματα