Πως είδαν τα μέτρα Ντράγκι οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι – Moody’s: Μικρή η επίδραση τους

08:49 6/6/2014 - Πηγή: BankWars

Μάλλον περίμεναν κάτι περισσότερο από τον Μάριο Ντράγκι οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι που χαιρέτησαν ωστόσο τα όσα εξήγγειλε την Πέμπτη και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ.

Morgan Stanley, Citigroup και RBS υποδέχτηκαν με κάποια επιφύλαξη τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα:

Η Morgan Stanley ανέμενε είτε την έναρξη του προγράμματος αγοράς

ομολόγων (QE) είτε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, η Citigroup κατέστησε σαφές πως το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θέτει σε καθοδικούς κινδύνους το ευρώ. Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η συναλλαγματική ισοτιμία δεν συνιστά παράγοντα διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, η Royal Bank of Scotland εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.

Moody’s: Μικρή η επίδραση από τα μέτρα της ΕΚΤ

Αν και η οικονομική και πιστωτική επίδραση της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, η ΕΚΤ απέδειξε τη δέσμευσή της για την παροχή διαφορετικών μορφών περαιτέρω νομισματικής στήριξης εάν αυτό απαιτηθεί, αναφέρει σε σημερινό της report η Moody’s Investors Service.

Συνολικά, εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα είναι οριακά credit positive για τις επιχειρήσεις και τα κράτη, αλλά σε ευρύτερη κλίμακα είναι ουδέτερα (με θετικές και αρνητικές συνέπειες) για τις τράπεζες. Υπογραμμίζει ακόμη ότι τα TLTROs που ανακοινώθηκαν χθες, στόχο έχουν να αυξήσουν την πιστωτική πρόβλεψη στον ιδιωτικό κλάδο, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση. Εάν συνέβαινε αυτό, θα ήταν θετικό για το εταιρικό και κρατικό πιστωτικό προφίλ.

Επίσης, αναφέρει ότι τα TLTROs θα έχουν κυρίως επίδραση στις τράπεζες που βλέπουν κερδοφόρες ευκαιρίες δανεισμού, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν εξαιτίας των χρηματοδοτικών περιορισμών και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι credit positive για αυτές τις τράπεζες.

Ωστόσο, γενικότερα οι τράπεζες στην ευρωζώνη δεν έχουν αυτή τη στιγμή έλλειψη δανεισμού. Ακόμη και εάν η έκδοση ομολόγων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα πρόσφατα ιστορικά δεδομένα, τα πιστωτικά spreads έχουν υποχωρήσει και οι αγορές ομολόγων εμφανίζουν ενδείξεις επέκτασης.

Συνολικά, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες είναι απίθανο να διαφοροποιήσουν σημαντικά τις οικονομικές ή χρηματοπιστωτικές προοπτικές της ευρωζώνης, σημειώνει.

Original article: Πως είδαν τα μέτρα Ντράγκι οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι – Moody’s: Μικρή η επίδραση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα