ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ “ΤΣΟΥΝΑΜΙ” ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ – Αναβάλλει την έκδοση ομολόγου η Banco Popular της Ισπανίας

“Πανικός” επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο ΧΑ μετά τη δυσκολία αποπληρωμής βραχυπρόθεσμου χρέους που είχε εκδώσει η Espirito Santo International.

Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας κατέγραψε πτώση άνω του 4%, με την Espírito Santo Financial Group SA. να ανακοινώνει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της.

Αναλυτικά, ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 υποχώρησε στο -4,11% και τις 6.109 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στο -2,02% και τις 10.530

μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB στο -1,62% και τις 20.546 μονάδες. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες -1,87%.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί στο -0,70% και τις 6.671 μονάδες, το γερμανικό DAX στο -1,45% και τις 9.664 μονάδες και το γαλλικό CAC 40 στο -1,29% και τις 4.304 μονάδες.

Οι αποδόσεις χτες στο 10ετές πορτογαλικό ομόλογο κατέγραψαν άνοδο 19 μονάδων βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το Σεπτέμβριο του 2013.ε αυτό το κλίμα και το ελληνικό δημόσιο χαμήλωσε τον πήχη ζητώντας 1,5 δισ. ευρώ στην σημερινή έκδοση του 3ετούς ομολόγου από 3 δισ. ευρώ που ζητούσε προηγουμένως επιτυγχάνοντας τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Αναβάλλει την έκδοση ομολόγου η Banco Popular της Ισπανίας

Η ισπανική τράπεζα Banco Popular Espanol αναβάλλει την έκδοση ομολόγου εξαιρετικά μειωμένης εξασφάλισης, λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς. Η τράπεζα σχεδίαζε να εκδώσει σήμερα το πρώτο μετατρέψιμο ομόλογό της (CoCo), το οποίο θα την βοηθούσε να ενισχύσει την κεφαλαιακής της βάση ενόψει τον ευρωπαϊκών stress tests.

«Λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις δευτερογενείς αγορές, η εκδότρια αποφάσισε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την πρωτογενή έκδοση και την συνεπαγόμενη δευτερογενή σταθερότητα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τραπεζίτες που διαχειρίζονται την ομολογιακή έκδοση, μεταδίδει το Reuters.

Το ομόλογο θα ήταν μετατρέψιμο σε κοινές μετοχές εφόσον ο δείκτης Tier 1 της τράπεζας υποχωρούσε κάτω ενός συγκεκριμένου επιπέδου.

«Αναβάλλαμε την έκδοση λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, αλλά το feedback από τους επενδυτές κατά τη διάρκεια του roadshow ήταν πολύ καλό. Δεν πρόκειται περί ακύρωσης, απλώς για μια αναβολή, παρότι δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την έκδοση” ανέφερε εκπρόσωπος της Banco Popular Espanol.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του τραπεζικού ομίλου σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεγαλύτερη του 5%, καθώς δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες που επικρατούν για τη χρηματοπιστωτική υγεία της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.

Τραπεζικές πηγές, σχολιάζοντας την αναβολή της έκδοση της BPE, σημειώνουν χαρακτηριστικά μιλώντας στο Reuters, «ήταν η λάθος ημέρα και η λάθος συναλλαγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα