Πορτογαλία-Εκλογές: Νίκη της κεντροδεξιάς του μνημονίου χωρίς αυτοδυναμία

(upd)Έτοιμος να σχηματίσεινέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας του που κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη Βουλή» είπε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά

έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας τη Κυριακή μετά τις ενδείξεις των exit poll και καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Πορτογαλία, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας στις χθεσινές εκλογές. Οι Πορτογάλοι δεν ρίσκαραν και πίστωσαν στην κεντροδεξιά τα πρώτα θετικάσημάδια που είδαν στην οικονομία της χώρας τους.

Σύμφωνα με το exit poll της Intercampus, ο συνασπισμός του Πάσους Κουέλιου θα λάβει το 36,4% έως 43% των ψήφων και 116 με 118 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης περιορίζονται στο 29,5% με 35%.

Σύμφωνα με το exit poll της Eurosondagem, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καταλαμβάνει 100 έως 108 έδρες στο Κοινοβούλιο των 230 βουλευτών, ενώ οι σοσιαλιστές 84-90 θέσεις.

Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Keywords
Τυχαία Θέματα