“ΠΟΡΤΑ” ΕΔΕΙΞΕ Η ΜΕΡΚΕΛ – ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

“Πόρτα” από την Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας τους στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup. Θα ακούσουμε τι σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» ήταν η δήλωση της κυρίας Μέρκελ.

Από την πλευρά του

ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων – βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση του πακέτου στους συνταξιούχους – ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα».

Οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, είπε η καγκελάριος, αλλά πάντα υπήρξαν ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας, στις «καλές και στενές σχέσεις» των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερα από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησής της με τον κ. Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε εκτενώς για την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστια επιβάρυνση από τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν εντός των συνόρων της πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι από κοινού με την Αθήνα θέλουν δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της», σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε και πρόσθεσε ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση του δουλεμπορίου.

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, το οποίο θα απασχολήσει επίσης τους δύο ηγέτες, η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για ζήτημα μεγάλης σημασίας και χαιρέτισε την «πολύ σημαντική υποστηρικτική εργασία» που έχει κάνει η Ελλάδα για την επίλυσή του.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Πρωθυπουργός τη σημασία που δίνεται στην ανακούφιση εκείνων που έκαναν τεράστιες θυσίες και ζήτησε να σταλεί σήμα στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης» τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Για το προσφυγικό αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο και χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».

Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού», ενώ αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της πολυεπίπεδης συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Στο τραπέζι Μέρκελ-Τσίπρα, ο… Σόιμπλε, οι θεσμοί, οι πρόσφυγες και το Κυπριακό

Α.ΤσίπραςΒρυξέλλες: Πειστικές απαντήσεις για το “κοινωνικό πακέτο” – Βολές κατά ΔΝΤ-Σόιμπλε

Keywords
Τυχαία Θέματα