ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Τι αλλάζει σε πόθεν έσχες, ΦΠΑ, Επικουρικά Ταμεία

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 232 άρθρα, υπάρχει μεταξύ άλλων η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, η αυστηροποίηση του ποθεν έσχες και αλλαγές σε ΦΠΑΑΦΜ.

ΠΟΘΕΝ

ΕΣΧΕΣ

Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, δεν εξαιρεί σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα.

Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Βάσει των νέων διατάξεων, υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Εάν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε ωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τις 300.000 ευρώ, τότε τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 20.000 – 1 εκατ. ευρώ.

Εάν διαπιστωθεί ότι η παράλειψη υποβολής δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης οφείλεται σε αμέλεια επιβάλλεται χρηματική ποινή, ενώ το δικαστήριο εκτιμώντας τις περιστάσεις μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή προβλέπεται και για τρίτο πρόσωπο, το οποίο εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Βάσει των νέων διατάξεων συγκροτείται ειδική Επιτροπή Ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για τα πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών. Η Επιτροπή Ελέγχου θα αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, που όπως επισημαίνεται θα ενεργούν υπό τον θεσμικό τους ρόλο και όχι ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η λειτουργία της θα είναι ανεξάρτητη.

Παράλληλα, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής και θα υπόκεινται σε ηλεκτρονική επεξεργασία από ειδική βάση δεδομένων, που θα προβαίνει σε μέθοδο ανάλυσης επικινδυνότητας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Η διάταξη που αφορά στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων« φωτογραφίζει» ουσιαστικά τους ένστολους καθώς ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑΕΠΑΣΑ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η ένταξη στο ΕΤΕΑ «κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Προβλέπεται επίσης, ότι με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κάθε φορά, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθοριστούν οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ, «ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία στο μέλλον νέων ελλειμμάτων και η μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Με άλλες διατάξεις, διασφαλίζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα συγκεκριμένα ταμεία, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς αυτούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατραπούν αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο ο κλάδος της Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, όσο και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαρκής εξισορρόπηση εισφορών – παροχών και η ομαλή συνέχιση καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους τους, θα υπόκεινται στο συντελεστή βιωσιμότητας, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων κάτι που θα φέρει νέες μειώσεις στις επικουρικές. Μπορεί να σώζεται το εφάπαξ για τους ένστολους, ωστόσο, κάθε τρίμηνο θα κρίνεται εάν θα χρειάζονται περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις ή όχι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΦΠΑ – ΑΦΜ

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν στους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, καθώς, θα υπάρχει αναστολή ή απενεργοποίηση για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν σταματήσει να παρουσιάζουν οικονομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο εμπλεκόμενος θα έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για απενεργοποίηση του ΑΦΜ του.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, συστήνονται 400 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ εφοριακών στη ΓΓΔΕ και επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής σύνταξης σε υπαλλήλους του Δημοσίου στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με στόχο να επιταχυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για φορείς του κλάδου υγείας ( νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας ( οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος. Ορίζεται χαρακτηριστικά ότι « Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου σύμφωνα με την κλίμακα της παρ. 1 α΄ του ίδιου άρθρου και νόμου, ακόμη και στην περίπτωση που συμπεριληφθούν σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα