ΠΟΛΩΝΙΑ: Πολιτική κρίση – Γιατί διαδηλώνει η αντιπολίτευση – Η λαικίστικη κυβέρνηση στηρίζεται στα επιδόματα

Να σεβαστεί το Σύνταγμα κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την ηγεσία της Πολωνίας, με αφορμή την ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που κλιμακώθηκε στη Βαρσοβία.

Η ηγεσία της πολωνικής αντιπολίτευσης κάλεσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να κρατά αποκλεισμένη την κεντρική αίθουσα του κτηρίου του κοινοβουλίου.

Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης, φιλελεύθεροι και κεντρώοι, έχουν καταλάβει την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη. Μέχρι τότε, πολλές διαδηλώσεις οργανώνονται στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Όλα άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά κατέλαβαν την Ολομέλεια της Βουλής ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό της πρόσβασης του Τύπου, πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2017.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη μετακινήθηκαν σε γειτονική αίθουσα, όπου δεν είχαν πρόσβαση δημοσιογράφοι, προκαλώντας καταγγελίες ότι υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό κατά παράβαση των όσων προβλέπει το Σύνταγμα.
Η κρίση εξαπλώθηκε στους δρόμους. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή και την απέκλεισε. Ακολουθήσουν βίαια νυχτερινά επεισόδια με αστυνομικούς, οι οποίοι χρειάστηκε να παρέμβουν ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να εγκαταλείψουν το κτήριο.
Η ένταση συνεχίστηκε και χθες Σάββατο, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν την κατάληψη στην Ολομέλεια ενώ περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές πολιτικές και για καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Μέχρι σήμερα πάντως, όλες οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Πολωνία για θέματα εσωτερικής πολιτικής δεν έχουν πλήξει την δημοτικότητα του PiS, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 35%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή πάνω από το ποσοστό που συγκεντρώνουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο επίδομα των 120 ευρώ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο παιδί, ένα μέτρο δαπανηρό, αλλά που έγινε θετικά δεκτό και έχει ως στόχο να ενισχύσει δημογραφικά την Πολωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα