Πολλά χιόνια σε Λαμία, Δομοκό, Βόλο, Γρεβενά – Μείον 8 βαθμοί σε Φλώρινα, Κοζάνη, Μέτσοβο

Τα δόντια της άρχισε να δείχνει η “Μήδεια” καθώς έχει κυκλώσει την περιοχή της Λαμίας. Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται

αραιές βροχοπτώσεις.

Στον δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων.

Στο δρόμο Λαμίας-Μπράλου προς ‘Αμφισσα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση αυτή την ώρα. Τα μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο ρίχνοντας αλάτι ενώ υπάρχει πυκνή ομίχλη που επιτρέπει ιδιαίτερα μικρή ορατότητα στους οδηγούς. Η διέλευση αυτού του δρόμου χρειάζεται προσοχή.

Και προς τον Μπράλο, την ‘Αμφισσα αλλά και προς Δομοκό οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο δρόμο από Λαμία μέχρι το Καρπενήσι τα μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίς για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο στη Ράχη Τυμφρηστού.

Στο πεδινό τμήμα οι χιονοπτώσεις ξεκινούν 12 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα.

Το σύνολο των μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αναπτυχθεί σε καθοριστικά σημεία του δικτύου ωστόσο όμως οι επιτελείς της Περιφέρειας περιμένουν ένταση των χιονοπτώσεων μετά από τρεις ώρες περίπου.

Σφοδρή χιονοθύελλα στον Βόλο

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος, όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω, ωστόσο από τις 8 το πρωί επικρατεί σφοδρή χιονοθύελλα με περιορισμένη την ορατότητα.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, προβλήματα δεν υπάρχουν από το χιόνι, αλλά πάνω από τον Περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης άρχισε να δημιουργεί προβλήματα.

Στα προάστεια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος,Ανακασιά,Αγία Τριάδα,Αλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πάρα πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Ολο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -8 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια,αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δραστηριοποιούνται πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα από τον πάγο,αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Ανω Βόλο και πάνω,λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Οθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων όπου παρόλο που γίνεται αποχιονισμός λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.

Έντονη χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχει “ντυθεί στα λευκά” ολόκληρη η περιοχή.

Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η χιονόστρωση έντονη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδειας», ενώ μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.

Σαράντα πόντους έφτασε το χιόνι στα Γρεβενά ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία και στον δρόμο Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Καρδίτσας, καθώς και σε τμήματα κυρίως επαρχιακών δρόμων στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Στερεά.

Η «Μήδεια» θα περιοριστεί από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Ως και 10 βαθμούς υπό το μηδέν προβλέπεται η θερμοκρασία στη Σιάτιστα Κοζάνης ενώ ακολουθούν με μείον 9 βαθμούς Κελσίου η Φλώρινα και με μείον 8 το Μέτσοβο.

Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο οδικό δίκτυο του Έβρου, λόγω των χιονοπτώσεων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφάσισαν οι αστυνομικές διευθύνσεις του νομού, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Η προσωρινή απαγόρευση ισχύει στα οδικά τμήματα Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου, Αλεξανδρούπολης- Γέφυρας Κήπων, Αλεξανδρούπολης- Αισύμης- Δερείου- Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και Αλεξανδρούπολης- Κομοτηνής.

Πού απαιτούνται αλυσίδες- Πού ισχύει απαγόρευση

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού ΘεσσαλονίκηςΚοζάνης (μέσω Καστανιάς),
στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.
Στο νομό Πέλλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
Στη Χαλκιδική, από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 42ο έως το 78ο χλμ. της εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας.
Σε σημεία της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού αλλά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Τριών-Πέντε Πηγαδιών.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων επί :

της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκητης Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου.στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης στο τμήμα απο χ/θ 19+000 έως χ/θ 90+000 και
στην νέα εθνικη οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης από τη χ/θ 13+200 έως χ/θ 70+000).Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:

-από το 28ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου)

-από το 1ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών,

-στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρδίτσας σε όλο το μήκος της,

-από το 22ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας έως το 75ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

-από το 4ο χλμ (Δ/ση Πύλης – Μεσοχώρας) έως το 55ο χλμ της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σήμερα στα κεντρικά και τα βόρεια, σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο, και στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές, με καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος σε πολλές περιοχές στα βόρεια θα είναι ολικός. Βορειάδες έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Από 3 έως 8 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, από μείον 4 έως 0 στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙς Γ.ΚΑΛΙΑΝΟΥ

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφερόμενος στην Αττική επισήμανε: «Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί απόρθητο κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα. Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.

Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να «μαζέψουν» μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο». Στην ανάρτησή του στο facebook ο κ. Καλλιάνος ανέφερε με λεπτομέρειες τι θα γίνει κάθε ώρα της Κυριακής στην Αττική. «Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ (08.00 – 12.00)
Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (12.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ (19.00-23.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (00.00 – 06.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ (06.00 – 11.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (11.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ (19.00 – 23.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ)
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.

Keywords
λαμια, φλώρινα, κοζανη, χιονια, φλώρινα, γρεβενα, βολος, παθε, θεσσαλονικη, αθηνα, χλμ, νέα, εθνικη, κρητη, αιγαιο, ελλαδα, καιρος, facebook, νεότερα, κυριακη, πρωι, βραδυ, δευτερα, νυχτα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, προγνωστικα στοιχηματος, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, χιονοδρομικα, αυτοκινητα, δουλεια, εθνικη, ηγουμενιτσα, θρακη, πηλιο, υψος, φθιωτιδα, χαλκιδικη, ωρα, αλατι, αττικη, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δειχνει, δοντια, δρομος, δικτυο, δικτυα, δυτικη μακεδονια, δυτικη, υπαρχει, ερχεται, ημαθια, ισχυει, θεσσαλια, καρπενησι, κελσιου, κινηση, κομβος, λευκα, λεπτομερειες, μακεδονια, μηκος, μηδεν, μοντελα, νεότερα, νυχτα, παντα, ομιχλη, οχηματων, παθε, περιφερειακο, πιερια, προβληματα, πρωι, ρευμα, σιατιστα, τμημα, υψομετρο, φορτηγα, χιονοδρομικα κεντρα, χλμ, ωρες, μποφορ, εκχιονιστικα, εθνικο, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, οδηγοι, πηγαδια, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα