ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ – ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12.00 Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις.

Σφοδρή είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αυτογκόλ.

Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί

αύριο το μεσημέρι στις 12.

«Μεταξύ όλων των περίφημων τροπολογιών υπάρχει μία ξεχωριστή που αναδεικνύει τον μεγάλο πανικό της κυβέρνησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία «δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Ο κ. Δρίτσας υπενθύμισε ότι «οι βουλευτές της πλειοψηφίας με ονομαστική ψηφοφορία και με ομιλίες τους στη Βουλή είχαν επιχειρηματολογήσει αναφορικά με τη μάχη που έδιναν για να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και είχαν εξαγγείλει ότι είναι η αρχή της άρσης των αδικιών. Η κυβέρνηση είναι μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και γι’ αυτό οργάνωσε την προβοκάτσια στη Νομική», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ. Γ. Βλάχος που αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Να ζητήσει συγγνώμη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και «επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του» είπε.

«Προφανώς εδώ υπάρχει θέμα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «χάσαμε επικοινωνιακά το όλο θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό». Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε την Τρίτη που αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία να έρθει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και «να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές, να εξηγήσει πού οφείλεται το λάθος. Και επιτέλους κάποιος να πάει στο σπίτι του».

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά όχι και της εξαίρεσης του φόρου εισοδήματος και των άλλων οφειλών.

«Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δεχθώ να αποσυρθεί η β’ υποπαράγραφος», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Το θέμα του ΕΝΦΙΑ μπορώ να το δεχτώ, αλλά όχι την κατάργηση όλων των άλλων».

Την καταψήφιση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για υπουργείο Οικονομικών μπάχαλο, ενώ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας με την οποία έφτασε η τροπολογία στη Βουλή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η εικόνα αυτή,. δηλαδή το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, δεν κάνει καλό στην εικόνα της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας

Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση “η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών.

Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη.

Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Λόγια του αέρα οι υποσχέσεις για ανακούφιση

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες κουτσουρεύει ακόμη κι αυτόν τον ανεπαρκή νόμο, δείχνει ότι οι υποσχέσεις περί ανακούφισης είναι λόγια του αέρα, που εξανεμίζονται μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ και στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος του λαού».

Υπεραμύνεται της απόφασης ο Χρ. Σταϊκούρας

Δώρον άδωρον ήταν οι 72-100 δόσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επιχειρηματολογία του βασίστηκε σε στοιχεία, με βάση τα οποία το 96% των οφειλετών ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις εξαιτίας του περιορισμού που υπάρχει στη ρύθμιση για ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, σε συνδυασμό με τις βεβαιωμένες οφειλές των συγκεκριμένων φορολογουμένων για ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, το 92% των οφειλετών έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 4% οφείλει ΕΝΦΙΑ από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Ο μέσος ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 536 ευρώ μετά τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών. Επομένως για την πλειονότητα των οφειλετών, σύμφωνα με τον υπουργό, οι δόσεις δεν θα υπερέβαιναν τις 10 και για ένα ποσοστό τις 30.

Βέβαια, αν είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Σταϊκούρας τότε γιατί δόθηκε αρχικά η δυνατότητα ρύθμισης σε 72 – 100 δόσεις, αφού πρακτικά ήταν αδύνατο;

«Η παρέμβασή μας αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς αποδοκιμάζονται», είπε ο κύριος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι με βάση τις αρχικές διατάξεις οι οποίες τροποποιούνται σήμερα ενδεχομένως συνεπείς φορολογούμενοι να αθετούσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα