ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ – Ο «ΚΡΥΦΟΣ» ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ (1)

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία των ευρωεκλογών που οι Έλληνες, είτε ψηφίσουν είτε απέχουν θα παρακολουθήσουν με αγωνία το αποτέλεσμα. Από αυτό θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως το πως θα πορευτεί η χώρα στον οικονομικό της δρόμο, δεδομένης της «άκαμπτης» μέχρι σήμερα στάσης των δανειστών της.

ΒΕΒΑΙΑ, το βράδι των ευρωεκλογών, οι …καμπάνες δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα χτυπήσουν στην Αθήνα, ή μόνο στην Αθήνα.

Το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη, είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσουν τα βλέματα όλου του κόσμου με τα ποσοστά ψήφων που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα της άκρας δεξιάς και γενικότερα των ευρωσκεπτικιστών.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Με τα μέχρις στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα – τα οποία σημειωτέον είναι ασαφέστατα δεδομένου ότι περίπου το 70% απαντούν στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και με αυτούς βγαίνουν τα αποτελέσματα – εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα με διαφορά από 1%-4% από τη Νέα Δημοκρατία και ότι η Χρυσή Αυγή θα πάρει ένα διψήφιο ποσοστό ψήφων, πιθανόνα και λίγο πάνω από το 12%. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ …εξαερώνεται, όπως και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ ενισχύεται χωρίς να επηρεάζει τίποτα το μονοψήφιο ποσοστό του και οι ΑΝΕΛ παίρνουν ένα …τιμητικό ποσοστό περί το 4%. Δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά καθόλου απίθανο δεν είναι, μικρά κόμματα, όπως αυτό του Χατζημαρκάκη, του Πολύδωρα, η «Δραχμή», το Plan Β, να πάρουν κάποια ποσοστά μικρά μεν, αλλά αφαιρούμενα από τους «μεγάλους», σημαντικά.

ΜΕΧΡΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ, ο δρόμος είναι μακρύς. Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων και των εσωτερικών του προβλημάτων (σ.σ. πως γίνεται και αυτά αναδεικνύονται από τα ίδια του τα στελέχη όταν βρίσκεται μπροστά στις δημοσκπήσεις είναι ένα μεγάλο ερώτημα) δεν έχει να περιμένει πολλά πράγματα για νέα άνοδο, τα δύο όμως «κυβερνητικά» κόμματα, έχουν πολλά να περιμένουν. Το πιο βασικό, είναι η επιβεβαίωση του πράγματι εντυπωσιακού πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, όχι βέβαια από πλευράς του «ξερού» αριθμού που κανέναν απλό ψηφοφόρο δεν ενδιαφέρει, αλλά από πλευράς του πως αυτό το πλεόνασμα θα περάσει στις τσέπες των πολιτών – ψηφοφόρων, άρα και της αγοράς.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα, τόσο περισσότερα χρήματα θα δοθούν ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και τους δικαστικούς. Ας μην υποτιμούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβλέρνησης την πιθανή αντίδραση των συνταξιούχων, αν αυτοί δουν στο λογαριασμό τους ένα εφάπαξ 300 ευρώ από το πλεόνασμα, με την υποσχετική μάλιστα ότι το άλλο 300 άρι θα δοθεί τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο…

Όπως συμβαίνει με κάθε κυβέρνηση, έτσι και αυτή, έχει και άλλα «όπλα», πέραν του πλεονάσματος, στη φαρέτρα της. Κάλλιστα μπορεί να μειώσει σημειολογικά έναν επαχθή φόρο ή να καταργήσει έναν φόρο, σηματοδοτώντας την αλλαγή εποχής και την έλευση της ανάπτυξης και των καλύτερων ημερών. Κάλλιστα επίσης μπορεί, αν προλάβει, να οδηγήσει σε ευνοικές ρυθμίσεις για δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά που κυριολεκτικά «καίνε» την ελληνική οικογένεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι οι σημερινές (μισές επαναλαμβάνουμε) δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Ειδικά δε για το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα πάρουν μια άλλη τροπή, δεδομένου ότι το κόμμα θα κατέβει με τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, άρα με μεγαλύτερη συσπείρωση των ‘παλαιών» του δυνάμεων. Η «Ελιά» άλλωστε γνωρίζει ότι χωρίς …ήλιο, καρπός δεν υπάρχει.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ βγει από τις κάλπες μεγαλύτερη του 5%;

Στο ερώτημα αυτό, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο αυριανό μας σημείωμα. Θα μιλήσουμε για τις πιθανές βουλευτικές εκλογές πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και για τον «κρυφό» εταίρο του Α.Τσίπρα στο δρόμο του προς της εξουσία. Οι ΑΝΕΛ δε μπορεί να είναι, το ΚΚΕ αποκλείεται, η ΔΗΜΑΡ δύσκολα να υπάρχει, η ΧΑ φυσικά όχι, άρα …ποιός μένει;

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ – Ο «ΚΡΥΦΟΣ» ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ (1).

Keywords
Τυχαία Θέματα