ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: TO ΠΑΣΟΚ Ο «ΚΡΥΦΟΣ» ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ(2)

ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, με βάση το αναμενόμενο και πιθανότερο σενάριο κατά το οποίο η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι αρκετά κάτω ή απλά κάτω από 4%, αναφερθήκαμε στο προχθεσινό μας σημείωμα.

ΣΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα

βγει από τις κάλπες μεγαλύτερη του 5%.

Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα;

Απάντηση: Πολλά θα γίνουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο στην οικονομία. Τα spreads θα ανέβουν πολύ, το Χρηματιστήριο θα πέσει, κάποιοι θα τρέξουν ξανά στις τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους στο σπίτι, δηλώσεις πολλές από το εξωτερικό θα ακούσουμε για το «αρνητικό μέλλον» αυτής της χώρας. Εν ολίγοις, το λιγότερο, παγωμάρα!

Στη φάση αυτή, οι πολιτικές εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα. Κανένας δε θα πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τετραετία και το πολύ να μείνει, πιεζόμενη αφόρητα από την κοινή γνώμη, μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και εν όψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το 2015, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Εννοείται, ότι με αυτό το αποτέλεσμα της κάλπης, πάνε…περίπατο όλα τα σενάρια που υπάρχουν σήμερα και που θέλουν να βρίσκονται τελικά οι 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ!

Ας δούμε τώρα, ποιά μπορεί να είναι πολιτικά αυτή η νέα σελίδα. Είπαμε πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει από πουθενά. Λογικό να αρχίσουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιοί ή ποιός θα «τσοντάρει» την επερχόμενη νέα κυβέρνηση.

- Μια κυβέρνηση Α.Τσίπρα που θα συνεχίσει να έχει την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία θα επιμένει σε ρήξεις με την τρόικα και τους δανειστές, ενισχυμένη βεβαίως και από την πρόσφατη ψήφο του «σοφού» λαού.

- Μια κυβέρνηση Α.Τσίπρα που θα βρει απέναντί της τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, άσχετα με ένα «σιγοντάρισμα» που αναμένεται να υπάρξει από αμερικανικής πλευράς, το οποίο βέβαια θα μείνει κυρίως στα λόγια. Δανειστές δεν είναι οι αμερικανοί, είναι οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ.

Ευτύχημα για τον Α.Τσίπρα αλλά και για την Ελλάδα θα «καταντήσει» να είναι η εκλογική ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία), που πιθανόν να αναγκάσει τη Μέρκελ και την παρέα της στην ΕΚΤ να δουν τα πράγματα πιο light γενικότερα όσον αφορά στα χρέη του Νότου, άρα και όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ οι εταίροι της νέας κυβέρνησης Τσίπρα.

- Οι ΑΝΕΛ δε μπορεί να είναι ουσιαστικοί εταίροι, καθώς υπάρχει πανσπερμία απόψεων στους κόλπους τους και οι διαφορές στα περισσότερα θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαώδεις. Το αντιμνημονιακό …μένος ενώνει όταν δεν έχει κανείς την εξουσία και την ευθύνη. Δε λέει όμως τίποτα όταν έρθει η ώρα από τα λόγια να περάσει κανείς στην πράξη.

- Για το ΚΚΕ δεν το συζητάμε καν. Από τώρα άλλωστε, το κόμμα έχει δηλώσει ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον ΝΔ.

- Η Χρυσή Αυγή, αντιμνημονιακή και αυτή σφόδρα, φυσικά και δεν πρόκειται ούτε η ίδια, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί να συμπλεύσουν.

- Η ΔΗΜΑΡ, ακόμα και αν έχει μπει στη Βουλή, αφενός δεν είναι βέβαιο πως θα έχει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται και αφετέρου και εκεί υπάρχει πανσπερμία απόψεων που είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε σύγκλιση. Να μην ξεχνάμε, ότι πολλά στελέχη της, όπως καλή ώρα τώρα ο Ο.Βουδούρης, τραβάνε τα πάνδεινα, επειδή έβαλαν μια …μνημονιακή υπογραφή.

ΤΙ ΜΕΝΕΙ; ΤΟ ΠΑΣΟΚ! Μα θα πείτε, είναι μνημονιακό. Λάθος! Εκείνο το ΠΑΣΟΚ, του φθινοπώρου, θα είναι το…κανονικό ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ, που θα έχει λόγω της μεγάλης ήττας του στις ευρωεκλογές, ανατρέψει τη σημερινή ηγετική ομάδα και θα έχει επιστρέψει στις ρίζες του 1981. Το ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκεται στο περιθώριο και περιμένει τις εξελίξεις για να βγει μπροστά και να ξαναβρεί το λαό του. Μπορεί αρκετά από τα στελέχη αυτού του ΠΑΣΟΚ να έχουν βρει ήδη στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα περισσότερα, είτε είναι «άστεγα», είτε έχουν επιλέξει εδώ και κάποια χρόνια τη σιωπή. Κάποιοι από τους …σιωπηλούς, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την «ομάδα Τσίπρα» και «χαράσσουν γραμμές». Ίσως για αυτούς να «φωνάζει» ο Π.Λαφαζάνης και άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για «ΠΑΣΟΚ-οποίηση» και όχι για τα… στελεχάκια δεύτερης γραμμής που …είδαν φως και μπήκαν στην Κουμουνδούρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις επαφές που είπαμε – και επιμένουμε – πως υππάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση, τις ενισχύουν παρασκηνιακά τόσο εκδοτικά συμφέροντα, όσο και κυρίως, επιχειρηματίες που έχουν δουλειές στην Ελλάδα, θέλουν να τις συνεχίσουν και βλέπουν ότι «κάτι πρέπει να γίνει», ώστε να εξασφαλιστεί ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Και στο όνομα αυτής της πολιτικής σταθερότητας, οι θυσίες είναι απαραίτητες. Θα γίνουν δε, από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την παρούσα μορφή της «Βαβέλ» δε μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό άλλωστε το βλέπει και ο λαός, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αφενός δεν δίνει σε καμία περίπτωση αέρα νίκης και αφετέρου κρίνει σε μεγάλο ποσοστό, άνω του 70% (τελευτάια δημοσκόπηση της GPO) ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο να αναλάβει την κυβέρνηση.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: TO ΠΑΣΟΚ Ο «ΚΡΥΦΟΣ» ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ(2).

Keywords
Τυχαία Θέματα