Πόλεμος πατριαρχών Φαναρίου – Μόσχας για την Ουκρανία

Την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι εγκρίνει το ιστορικό σχήμα Ρωσικής και Ουκρανικής Εκκλησίας, το πατριαρχείο Μόσχας κατηγορεί τον πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή» και άνοιξε το δρόμο σε «κάτι τρομερό».

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες: Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει

την εξουσία της Μόσχας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Φανάρι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον πατριάρχη Φιλάρετο και τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση για την άρση του αναθέματος στον Φιλάρετο, πατριάρχη Κιέβου που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Μόσχας.

Επίσης, .τονίζει σύμφωνα με το Sputnik, ότι «η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης νομιμοποιεί το σχίσμα. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει πάρει μια καταστροφική απόφαση για την ίδια αλλά και για την Οικουμενική Ορθοδοξία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς την ανεξαρτητοποίηση από το πατριαρχείο της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Keywords
Αναζητήσεις
πεμπτουσια αυτοκεφαλη εκκλησια της ουκρανιας σχησμα
Τυχαία Θέματα