Πόλεμος Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης – Μόσχας

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να νομιμοποιήσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθοδόξου εκκλησίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η ρωσική εκκλησία δεν θα μνημονεύει στο μέλλον τον Προκαθήμενο του Φαναριού κ.Βαρθολωμαίο, δεν θα συμμετέχει σε επιτροπές και δεν θα ακολουθεί τις κανονικές διαδικασίες, οι οποίες μέχρι σήμερα υφίσταντο μεταξύ της Εκκλησίας αυτής και του πατριαρχικού θρόνου.

«Σε περίπτωση συνέχισης της αντικανονικής δραστηριότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο έδαφος της Ουκρανικής

Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα υποχρεωθούμε να σπάσουμε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης» αναφέρεται στην συνοδική ανακοίνωση που τονίζει ότι «Κάθε ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτής της διαίρεσης θα πέσει προσωπικά στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και στους επισκόπους που τον υποστηρίζουν».

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος καλεί τους προκαθημένους των ορθοδόξων εκκλησιών να λάβουν άμεσα θέση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, να προσευχηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες «για την παγκόσμια ειρήνευση στην Ορθοδοξία».

Το ερώτημα πλέον είναι τι στάση θα τηρήσουν οι προκαθήμενοι των υπολοίπων ορθοδόξων εκκλησιών με πρώτους τους Πατριάρχες των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο γραμματέας του Πατριάρχη Κύριλλου π. Αλέξανδρος Βολκόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν διακόπτεται. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά αδύνατη τους κληρικούς των δύο εκκλησιών να έχουν κοινή λατρεία».

Η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του οικουμενικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως είναι πολύ παλιά υπόθεση. Οι προκαθήμενοι της ρωσικής εκκλησίας επί Τσάρου, επί Σοβιετικής Ένωσης και κατά την περίοδο Πούτιν, θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στα της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και βασικός τους στόχος ήταν πάντα ο “έλεγχος” του Αγίου όρους.


Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας τήρησε την ίδια στάση στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με αφορμή την αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας, αλλά τελικά, τότε, βρέθηκε μια λύση που αποκατέστησε τη σχέση των δύο Πατριαρχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα