Ποιός είναι ο νέος Γάλλος Πρόεδρος – Οι θέσεις του “τραπεζίτη” Μακρόν για Οικονομία, Υγεία, Εργασία, Συντάξεις

00:08 8/5/2017 - Πηγή: BankWars

Γιος μεγαλογιατρού, καθηγητή της νευρολογίας, και μιας συμβούλου του γαλλικού Συστήματος Υγείας επί ιατρικών θεμάτων, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν σπούδασε φιλοσοφία του δικαίου, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε διότι διηύθυνε την εξαγορά-μαμούθ ενός τμήματος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer από τη γαλλική εταιρεία

Nestle. H εξαγορά αυτή, συνολικού ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, γέμισε με τεράστια ποσά και τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Το 2011, σε ηλικία 34 ετών, έλαβε τη μεγάλη απόφαση: να περάσει από το γραφείο του τραπεζίτη σε εκείνο του πολιτικού. Αν και στο παρελθόν τον είχε διεκδικήσει ως συνεργάτη και ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Μακρόν υποστήριξε τον Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Μετά τη νίκη έγινε ένα από τα πρόσωπα του στενού οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου των Ηλισίων. «Είναι υγιές στοιχείο, άνθρωπος αυθεντικός και δημιουργικός» έχει πει για τον νεαρό συνεργάτη του ο Ολάντ.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟ DEBATE ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΠΕΝ

Οικονομία

«Θα πρέπει να κάνουμε περιορισμό των κρατικών δαπανών προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους. Η χώρα είναι βέβαιο πως βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Περικόπτοντας τα περιττά θα εξοικονομήσουμε τα απαραίτητα ώστε και ο φόρος στις επιχειρήσεις να μειωθεί και η φορολογία των πολιτών να μειωθεί αλλά και ο φόρος στα ακίνητα να μειωθεί για το 80% των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα το οποίο έχουμε δημιουργήσει είναι δυνατό να υλοποιηθεί εάν όλοι δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αναλυτικότερα θα υπάρξει μία γενική μείωση 3% σε όλες τις εισφορές των εργαζομένων ενώ παράλληλα θα υπάρξει η γενική εφαρμογή της φορολόγησης όλων των εργαζομένων και των υψηλών συντάξεων με 1,7% προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ισότητα σε όλους. Με τη συγκεκριμένη τακτική θα μπορέσουμε όχι μόνο να συντηρήσουμε το επίδομα ανεργίας και την ασφάλιση για όλους αλλά παράλληλα θα δώσουμε μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη σε όλους. Σημειώνω πως από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κοινώς το 40%.».

Υγεία

«Το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει σήμερα όντως στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το να βρούμε τρόπο να βελτιώσουμε τη σημερινή κατάσταση είναι όντως ένα κρίσιμο ζήτημα. Με το πρόγραμμα της κας Λε Πεν πάντως και την έξοδο από την ΕΕ τα φάρμακα στη χώρα μας σύντομα θα κοστίζουν το διπλάσιο καθώς το 80% εξ’ αυτών κατασκευάζεται έξω από τη Γαλλία. Είναι βέβαιο πως πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αλλά προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής τους».

Για την Ευρώπη

Η έξοδος από το ευρώ είναι αυτοκτονία όχι για την οικονομία αλλά για την χώρα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ευρώ και η αλλαγή στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και στην οικονομία οι οποίες όντως έχουν ζητήματα ανισοτήτων. Η κα. Λε Πεν θέλει να πληρώνουμε στο εξωτερικό με ευρώ αλλά στο εσωτερικό να πληρωνόμαστε σε φράγκο. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό κάθε άλλο παρά εφικτό είναι. Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα αυτοκτονικό και το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι που έχουν τέτοια εικόνα για την οικονομία διεκδικούν την Προεδρία της Γαλλίας. Η κα. Λε Πεν είναι ο φόβος και ο κίνδυνος για αυτό που για εμάς σημαίνει σήμερα η Ευρώπη. Η Γαλλία δεν είναι μία χώρα μόνη. Είναι μία χώρα στην καρδιά και την ψυχή της Ευρώπης και εκεί θα παραμείνει. Για σκεφθείτε κυρία Λε Πεν για ποιόν λόγο έμεινε στην Ευρώπη η Ελλάδα; Είναι απλή η απάντηση. Γιατί η Ευρώπη προστατεύει και μόνοι μας εκτός θα αντιμετωπίσουμε τον τρόμο κυριολεκτικά».

Τρομοκρατία

«Είναι η προτεραιότητα μας για τα επόμενα χρόνια ότι κι αν μας καταλογίζει η κα. Λε Πεν. Εννοείται πως θα υπάρξει ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και η ανάπτυξη σχεδίου πρόληψης των τρομοκρατικών απειλών από όπου κι αν προέρχονται. Είναι απίθανο όμως να διώκουμε κάθε άνθρωπο ο οποίος τυγχάνει να είναι μουσουλμάνος ή έχει καταγωγή από κάποια μουσουλμανική χώρα. Δεν είναι λύση η απέλαση τόσων ανθρώπων μαζικά. Δεν το θέλουμε, δεν είναι στις αρχές του λαού μας. Σας ανακοινώνω λοιπόν πως υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας συντονισμού η οποία θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τα σώματα και η πρόληψη θα είναι μία λύση μόνιμη και όχι παροδική. Η έξοδος από την ΕΕ που φέρνει και πάλι ως λύση η κα. Λε Πεν δεν θα μας δώσει απολύτως κανένα πλεονέκτημα καθώς μας είναι απαραίτητη η συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου για να αντιμετωπίσουμε της εξτρεμιστική βία. Η κα Λε Πεν ισχυρίζεται πως θα σταματήσει την τρομοκρατία με περισσότερους τελωνιακούς υπαλλήλους. Τους συμπαθώ πολύ αλλά οι άνθρωποι είναι στο σημείο για άλλη δουλειά. Δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση ούτε τα μέσα να σταματούν τρομοκράτες. Σημειώνω επίσης πως η Γαλλία δεν θα σταματήσει να μάχεται την τρομοκρατία και εκτός των συνόρων μας στο Ιράκ και τη Συρία¨.

Εργασία

« Το πρόβλημα της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια η μεγάλη αποτυχία της Γαλλίας είναι ο τομέας της ανεργίας. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης με τέτοια ποσοστά ανεργίας ειδικά στους νέους. Η πρότασή μου είναι η επιστροφή στην απλότητα. Τα συστήματά μας σήμερα είναι και πολύπλοκα και γραφειοκρατικά και κυρίως κατανέμουν με τρόπο άδικο τα φορολογικά βάρη στους αδύναμους. Ζητήματα υπάρχουν φυσικά και στη φορολογία των επιχειρήσεων η οποία είναι επίσης σε ορισμένα σημεία της ακατανόητη και εξαιρετικά αρνητική σε επενδύσεις. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι στόχος μας να μειωθεί τουλάχιστον 6 μονάδες με παράλληλες δεσμεύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων για προσλήψεις αορίστου χρόνου».

Συντάξεις

«Προτείνω ένα σύστημα αναλογικότητας. Είναι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις συντάξεις οπότε δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα. Η κυρία Λε Πεν και πάλι δεν εξηγεί πως θα χρηματοδοτήσει ένα συνταξιοδοτικό με όρια ηλικίας στα 60 χρόνια. Σας λεω λοιπόν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο καθώς θα κοστίσει περισσότερο από 30 δις. Προσωπικά δεν πρόκειται να αλλάξω ή να ακουμπήσω τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Όποιος επιλέγει να φύγει νωρίτερα από τα σημερινά όρια θα λαμβάνει χαμηλότερη σύνταξη. Το σύστημα είναι αδύνατο να συντηρηθεί και να επιβιώσει με τον τρόπο που η κα. Λε Πεν ισχυρίζεται».

Keywords
Αναζητήσεις
μακρόν εργασια
Τυχαία Θέματα