Ποιοί θα αποφυλακίζονται με τα “βραχιολάκια” – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο που εισάγει τον θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τα γνωστά και ως «βραχιολάκια», με τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στοχεύει στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων «από ήδη κρατούμενους σε αυτά κατάδικους χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια».

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ’ οίκον

και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφόσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.

Σε περίπτωση που εκτείει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.

Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια -η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ’ όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα