ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Για κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας άρχισαν να μιλούν και πάλι διεθνείς οίκοι και μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η πολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη λόγω του κινδύνου πρόωρων εκλογών και οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά ώστε να αποφευχθεί κάποιο «πολιτικό ατύχημα».

Χρεοκοπία βλέπει η Sunrise Brokers

Για αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί η βρετανική Sunrise Brokers, σχολιάζοντας την ανησυχητική εξέλιξη της αντιστροφής της

καμπύλης των αποδόσεων που σημειώθηκε την Τρίτη, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δεν είναι θετικό σημάδι”, σχολιάζει ο Gianluca Ziglio, διευθυντικό στέλεχος της Sunrise Brokers, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη.
Όπως προειδοποιεί ο Gianluca Ziglio, συνήθως η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων σηματοδοτεί αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας για μια χώρα.

Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα συνιστά μια επικίνδυνη τροπή.

Αυτή η τροπή είναι χαρακτηριστικό δείγμα υψηλής πίεσης της χώρας που αφορά. Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επενδυτές φοβούνται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.

Για κίνδυνο στάσης πληρωμών προειδοποιεί η HSBC

Η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην προεδρική εκλογή και στις πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η συγκέντρωση των φόρων, δημιουργώντας νέο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά.

Παράλληλα, οι μεγάλες καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα θα πλήξουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, ιδίως εάν λάβουν υπόψη και τον κίνδυνο αντιστροφής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει ήδη στη χώρα.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και εφόσον η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή θα αυξηθεί οδηγώντας σε μία αναβίωση της κοινοβουλευτική κατάστασης του 2012.

Επίσης, σε περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015, ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, ο οποίος ωστόσο δεν είναι άμεσος.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η HSBC τονίζει ότι “με το νέο χρονοδιάγραμμα δεν μπορούν πλέον να παραμένουν στο πίσω κάθισμα. Θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο πως σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με την τρόικα όταν λήξει η τεχνική παράταση του μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο”.

Για επανεμφάνιση του φόβου Grexit κάνουν λόγο οι FT

Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%. Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα

Keywords
Τυχαία Θέματα