Ιθαγένεια: Νέος ευνοικός νόμος για σε επιχειρηματίες που επενδύουν στην Ελλάδα και για παιδιά αλλοδαπών που μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο

01:06 6/2/2013 - Πηγή: BankWars

Νέο νόμο για τη χορήγηση της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετάτην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη χορήγηση ιθαγένειας σε επιχειρηματίες που επενδύουν στην Ελλάδα καισε παιδιά αλλοδαπών που εισάγονται σε Πανεπιστήμια μετά από πανελλαδικές

εξετάσεις


ΤΟ ΠΑΣΟΚΩς μια πρώτη αντίδραση κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν πως οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς μεγάλες και μάλιστα ριζικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και με βάση τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρακτικές για μετανάστες με μακρά παραμονή και ιδίως για παιδιά γεννημένα στη χώρα υποδοχής που έχουν φοιτήσει ή φοιτούν στο ελληνικό σχολικό σύστημα και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα απο την Ελλάδα.Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται αυτόματα ,μπορεί να γίνεται με απλούς ,ουσιαστικούς ,αξιοπρεπείς και αδιάβλητους τρόπους διαπίστωσης του ατομικού δεσμού με την Ελλάδα.Σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για ιθαγένειας που έχουν χορηγηθεί ή για τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές λόγω παρόδου της προθεσμίας δικαστικής προσβολής των σχετικών πράξεων. Τέλος προβλέπουν ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει ένα ήπιο και λογικό μεταβατικό καθεστώς στο πλαίσιο του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών συμβάσεωνΗ ΔΗΜΑΡΚύκλοι προσκείμενοι στον κ. Φώτη Κουβέλη τόνιζαν ότι ο νόμος Ραγκούση είναι μεν ικανοποιητικός, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την επιθυμία οι αλλαγές να μην δυσχεραίνουν την λήψη Ιθαγένειας από αλλοδαπούς πολίτες.ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Ποιοί χάνουν την ελληνική ιθαγένεια – Ανατροπές από την απόφαση του ΣτΕ και για υποψηφίους σε εκλογές

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ολομέλεια με την απόφασή της έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Παράλληλα επισημαίνει πώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση μόνον τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και δεν εξετάζεται ειδικά για κάθε περίπτωση η ουσιαστική προϋπόθεση του δεσμού με το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η μειοψηφία που υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του από το Δ΄ Τμήμα Δικαστηρίου ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010.

Keywords
Αναζητήσεις
νομοσ για αλοδαπουσ, επενδυση στην ελλαδα του αλλοδαπου
Τυχαία Θέματα