ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ…ΧΑΛΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ;

15:33 3/4/2013 - Πηγή: BankWars

Πολλή …βιασύνη στη Βουλή για να προχωρήσει γρήγορα ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα που μεταξύ άλλων…πρωτοποριακών και “αθώων” διατάξεων, προβλέπει τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων. Έναν χαλκά στο πόδι, που δε θα φαίνεται, θα φορούν όσοι αποφυλακίζονται ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι “μέσα”. Ποιούς θα αφορά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Γι’

αυτό το πρωτοποριακό, για τη χώρα μας, μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης και το προσχέδιο νόμου που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική επιτροπή, η πρόεδρος Χρυσούλα Παπαταξιάρχη και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Ευτύχιος Φυτράκης και Ευαγγελία Μήτρου.

Το προσχέδιο νόμου περιγράφει τρεις κατηγορίες επιτηρουμένων:Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο. Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποφασίστηκε να έχει εφαρμογή μόνο σε κατάδικους με ποινές πρόσκαιρης ή ισόβιας κράτησης. Η απόλυση υπό όρους θα γίνεται με συναίνεση του κατάδικου, ο οποίος θα υποβάλει αίτηση. Καθορίστηκε ελάχιστος πραγματικός χρόνος του κατάδικου στο κατάστημα κράτησης, προκειμένου ο κατάδικος να αποκτήσει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την απόλυσή του υπό ηλεκτρονική επιτήρηση και ορίστηκε ρητά ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο απολυόμενος και ηλεκτρονικά επιτηρούμενος θα έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι του, προκειμένου να μπορεί να εργάζεται, να καταρτίζεται, να εκπαιδεύεται ή να συμμετέχει σε προγράμματα απεξάρτησης.Το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης φέρει ο κατηγορούμενος και αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται την οικονομικής δυνατότητας να το καταβάλει, θα το καλύπτει το κράτος.Έ, ρε γλέντια!
Keywords
Τυχαία Θέματα