Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά και σε τι ελπίζει

Μια σειρά από δύσκολα μέτρα καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα τεχνικά κλιμάκια που θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, έχοντας λάβει μια υποσχετική για πιθανά αντισταθμιστικά.

Τα μέτρα που θα κληθεί να νομοθετήσει η Ελλάδα θα εφαρμοστούν το 2019 και αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση συντάξεων καθώς και αλλαγές στα εργασιακά.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μείωση του αφορολόγητου ακόμη και στα 5.500 ευρώ,

εξέλιξη η οποία θα σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ως και 35% για τα υψηλά κλιμάκια των παλιών συνταξιούχων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή στην καλύτερη περίπτωση αύξηση του επιτρπόμενου ορίου.

Ως αντιστάθμισμα η Ελλάδα ελπίζει σε σημαντική μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για φυσικά πρόσωπα, καθώς και μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% στο 23%, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει το ΔΝΤ. Επίσης ελπίζει σε σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ (35-45%).

Ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα υπερβεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείο στο οποίο παραμένουν οι διαφωνίες Ευρωπαίων – ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει ότι για κάθε μέτρο που νομοθετεί θα περνάει και τα αντισταθμιστικά. Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα