Πνευματικά δικαιώματα: 2% χαράτσι σε tablets και υπολογιστές, τσάμπα smart phone και κινητά

Εξαιρούνται τα smart phone και τα κινητά από την αμοιβή που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς ενώ σε ό,τι αφορά στα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αμοιβή ορίζεται στο 2% της αξίας τους, σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Η υπουργός Πολιτισμού, απέσυρε από το νομοσχέδιο το

επίμαχο άρθρο 67.

Το άρθρο 67 όριζε ότι μπορούν να γίνονται έργα συμπράξεων και με ιδιώτες σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χωρίς να απαιτείται υπουργική απόφαση και επιστημονική γνωμοδότηση.

«Το άρθρο ανοίγει το δρόμο να γίνονται έργα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση», ανέφερε ο Νίκος Ξυδάκης. Την σκυτάλη της κριτικής πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης, ο οποίος κάλεσε την υπουργού Πολιτισμού να αποσύρει το άρθρο. «Το άρθρο αυτό δεν εξυπηρετεί την έννοια του λαϊκού συμφέροντος», όπως επεσήμανε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε και το πόρισμα για την ΑΕΠΙ με την υπουργό να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δε διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο και να αναφέρει ότι μπαίνει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), την ρύθμιση θεμάτων της “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.” και την απόσπαση προσωπικού στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και για την ίδρυση Μουσείου αγροτικού κινήματος Κιλελέρ (που είχε καταθέσει η ‘Αννα Βαγενά και ο Ν. Παπαδόπουλος).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα