ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: «Δώρο για τις τράπεζες το πάγωμα» λέει η Wall Street Journal

Οι ελληνικές τράπεζες φέτος έλαβαν ένα ασυνήθιστο Χριστουγεννιάτικο δώρο, το πάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων και για το 2014, διασφαλίζοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες που χρωστούν δεκάδες δις. ευρώ, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες πίεζαν για την επέκταση της αναστολής, σε αντίθεση

με τον τρόπο που λειτουργούν συνήθως οι τράπεζες.

«Οι τράπεζες συμφωνούν σαφώς με την επέκταση της αναστολής και οι προσπάθειές τους στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι δεν θα αρθεί εντελώς», ανέφερε ο Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής της Pantelakis Securities. «Η επέκταση της αναστολής είναι το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες, αντί ενός κύματος κατασχέσεων που θα πιέσει περαιτέρω την αγορά real estate, κάτι που θα επιβαρύνει τα βιβλία χορηγήσεων των τραπεζών».

Τόσο οι ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες και καταναλωτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης που θα περιλάμβανε το “άνοιγμα” των πλειστηριασμών μόνο για το 10% ή το 20% των δανειοληπτών που έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν λόγω της αναστολής, σημειώνει η WSJ.

«Δεν έχουμε συμφέρον, επιθυμία ή τη διαχειριστική ικανότητα να μετατρέψουμε τις τράπεζές μας σε εταιρίες real estate», τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης σε μια εκ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Original article: ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: «Δώρο για τις τράπεζες το πάγωμα» λέει η Wall Street Journal.

Keywords
Τυχαία Θέματα