ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΙΔΟΥ Η ΛΥΣΗ


Έχει στηθεί μια καθαρά ελληνικού τύπου φάμπρικα, με πολιτικές, τραπεζικές και κοινωνικές διαστάσεις, γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων , με έμφαση φυσικά στην πρώτη κατοικία.

- Η τρόικα πιέζει για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ζητά να μην επαναληφθεί ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία, θεωρώντας ότι οι τράπεζες, τις οποίες οι δανειστές έχουν δανείσει και ζουν σήμερα, χάνουν τεράστια ποσά από ασυνεπείς

δανειολήπτες. Στην ακραία έκφρασή της, η τρόικα λέει ορθά κοφτά στην κυβ΄ςερνηση, «αν θέλεις να κάνεις κοινωνική πολιτική, στήσε καταλύματα – αντίσχοινα για όσους χάσουν το σπίτι τους.

- Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θέλει να προστατέψει οπωσδήποτε την πρώτη κατοικία, όχι μόνο γιατί πιέζεται πολιτικά από τον «δόστα όλα» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί γνωρίζει ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει σε τέτοια κατάσταση ώστε δεν πρόκειται αυτή τη φορά να καθήσει στον καναπέ. Θα γίνει ο μεγάλος χαμός! Και φυσικά, είναι σε βάρος της χώρας και των πολιτών, εξ αιτίας των εμμονών για τους πλειστηριασμούς, να πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει για να φθάσουμε στο παρά ένα μιας σοβαρής διευθέτησης του χρέους.

- Οι τράπεζες, δεν έχουν κανένα συμφέρον, όπως ανεύθυνα διαδίδεται, να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων. Τι να τα κάνουν; Σε ποιόν θα τα πουλήσουν; Και άντε, να θέλουν να πουλήσουν κάποια φιλέτα, αν και εφόσον παρουσιαστεί αγοραστής. Αλλά η προστασία του νόμου Κατσέλη, δεν αφορά τα φιλέτα. Αφορά τον…κατιμά. Αυτό λοιπόν που θέλουν οι τράπεζες, είναι να υπάρξει μια ομαλή διευθέτηση της κατάστασης, η οποία βέβαια να μην οδηγεί τους πάντες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο στο δρόμο του «δεν πληρώνω». Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, οδηγεί τις τράπεζες στην καταστυροφή και επιπροσθέτως, αδικεί τους χιλιάδες συνεπείς που πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Αδικεί επίσης και τους υποψήφιους νέους δανειολήπτες που θα βρίσκουν κλειστά τα γκισέ των τραπεζών, καθώς αυτές δε θα έχουν χρήματα για νέες χορηγήσεις.

Υπάρχουν βέβαια τα funds – κοράκια, τα οποία δείχνουν πρόθυμα να αγοράσουν τιτλοποιημένα δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές 20% της ονομαστικής αξίας και αμέσως μετά, ως νέοι «ιδιοκτήτες» του δανείου, να κινηθούν δικαστικά κατά των ιδιοκτητών των ακινήτων, παίρνοντας ό,τι μπορούν πάνω από το 20% για να κερδοσκοπήσουν. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και κάνουν λάθος εκείνοι που τον υποτιμούν. Κάνουν όμως και λάθος όσοι του δίνουν διαστάσεις, καθώς και τα funds, αν υποτεθεί πως θα ξεσπιτώσουν τον νοικοκύρη που δε θα τα πληρώσει, κάτι πρέπει να τα κάνουν τα ακίνητα. Παραμένει λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση το ερώτηαμ ¨ποιός θα τα αγοράσει».

Δεδομένων όλων αυτών, είναι απορίας άξιο, το γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση το πράσινο φως στις τράπεζες να ψάξουν ένα – ένα δανειολήπτη για το κατά πόσον μπορεί η δε μπορεί να πληρώνει τα δάνειά του.

Οι μπαταχτσήδες, για τους οποίους κάνει λόγο η τρόικα, είναι πανεύκολο να βρεθούν! Και φυσικά, η κοινωνία δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί, αν ο Χ, ο Ψ ή ο Ω ενώ έχει καταθέσεις ή άλλη, σημαντική ακίνητη περιουσία, του πάρουν το σπίτι γιατί αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να πληρώσει το δάνειό του. Να μην ξεχνάμε, ότι μεταξύ των μπαταχτσήδων, είναι και ουκ ολίγοι «φραγκάτοι», που πήραν φθηνά στεγαστικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τα έκαναν …ταξίδια, πολυτελή αυτοκίνητα, δάνεια κινήσεως της δουλειάς τους. Προστασία και γι αυτούς; Έ, όχι!

Όσον αφορά σε εκείνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, η χρονική επέκταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ και να είναι μάλιστα και γενναιόδωρη. Μιλάμε για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ που έχουν πάρει για πρώτη κατοικία το 90% των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας δεν έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να είναι συνεπείς. Πληρωμή μόνο τόκων για 5 χρόνια;

Πληρωμή ενός ελάχιστου ποσού 50-100 ευρώ κάθε μήνα; Λύσεις υπάρχουν. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μυαλό και φυσικά μέθοδος.

Υ.Γ: Μετά από μια λογική, όπως παραπάνω περιγράφεται , ρύθμιση του θέματος και αφού η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει τράπεζες και πολιτικοί να δουν το θέμα μιας γενικότερης ρύθμισης των δανείων που να περιλαμβάνει ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ. Ηθικά και οικονομικά, δεν είναι σωστό να πληρώνει ο δανειολήπτης δάνειο που πήρε με αντικειμενικές τιμές του 2007 και με τα οικονομικά δεδομένα της τότε εποχής, όταν η αγορά έχει οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων κοντά στο μισό της αξίας, όταν τα ενοίκια έχουν βυθιστεί και όταν αγοραστής, έστω και με χαμηλές τιμές δεν υπάρχει.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΙΔΟΥ Η ΛΥΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα