Πλάκωσαν τα κοράκια για τα κόκκινα δάνεια – ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΤΟ “ΘΕΜΑ”

Εννέα distress funds ήρθαν από το εξωτερικό.

Πλάκωσαν τα κοράκια για τα κόκκινα δάνεια

Θα τα αγοράσουν από τις τράπεζες σε μειωμένες τιμές και θα αναλάβουν να εισπράξουν τις δόσεις από…όσους δεν έχουν.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΤΑ FUNDS*

Νέα θηλιά αρχίζει να σφίγγει γύρω απ’ τον λαιμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων που, λόγω των απανωτών

περικοπών και της ύφεσης, έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Απανωτές είναι τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων, των λεγόμενων distress funds, στη χώρα μας, οι οποίοι φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους θα προκαλέσει χάος στην ελληνική κοινωνία, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν προ της απειλής της κατάσχεσης.

Το έναυσμα στις τράπεζες για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, που θα σημάνει και την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι διαδικασίες

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων, στη συνέχεια θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ’ το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλει.

Και εδώ ξεκινά ο γολγοθάς για τους οφειλέτες, καθώς τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι καθαρά εισπρακτικά και όχι κοινωνικά, χωρίς να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το αν ο οφειλέτης είναι άνεργος ή αν έχει ψαλιδιστεί το εισόδημά του και έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις του. Οι δανειολήπτες θα καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους άμεσα, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα κατασχεθούν.

Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αν συνυπολογίσουμε ότι η βολιδοσκόπηση των distress funds γίνεται λίγο πριν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ηδη αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 300.000, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Εάν το πάγωμα των πλειστηριασμών δεν παραταθεί και την επόμενη χρονιά, πάνω από 100.000 οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στον δρόμο.

Το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε μια χώρα που οι κόποι μιας ζωής για τους περισσότερους πολίτες μεταφράστηκαν σε ακίνητο αναμένεται να οδηγήσει νέα κοινωνική έκρηξη. Να σημειωθεί ότι η τρόικα ήδη από το τέλος του 2012 πίεζε την κυβέρνηση να μην επεκταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών και τη φετινή χρονιά.

*To κείμενο από την εφημερίδα Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα