Eurogroup: Τον Ιανουάριο η αξιολόγηση από την τρόικα – Κοντά η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

(upd)Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στην αξιολόγηση της Αθήνας, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως

είπε αναμένουμε γρήγορα την ολοκλήρωση των τεσσάρων προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Η τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ρεαλιστικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο. Το θέμα θα μας απασχολήσει και το Γενάρη».

Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων και η τρόικα θα επιστρέψει για περίπου μια εβδομάδα με στόχο να εξεταστούν τα θέματα που σχετίζονται με τα νομοθετήματα που θα οδεύσουν φέτος στη Βουλή.

Μετά η πλήρης ομάδα θα επιστρέψει για να υπάρξει συμφωνία στην αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι η οικονομία σταθεροποιείται και πρέπει για το λόγο αυτό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι “είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις”.

ΟΠΩΣ ΜΕΤΕΔΙΔΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BANKWARS

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του σώματος.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο. Ψήφισε τον προϋπολογισμό της. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα αλλά τους τελευταίους 15 μήνες προχώρησαν περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε στο θέμα των ελλειμμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι όλα τόσο εύκολα. Υπάρχουν ανοικτά σημεία με την τρόικα, τα οποία θα συζητηθούν. Συμπλήρωσε, πάντως, πως «πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν πολλά που συνηγορούν στο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να επιλυθούν ώστε να μην χρειαστεί να αρχίσει η ελληνική προεδρία τον Ιανουάριο με μια επίσκεψη της τρόικας».

Original article: Eurogroup: Τον Ιανουάριο η αξιολόγηση από την τρόικα – Κοντά η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα