Πετρέλαιο πάνω από τα 63 δολάρια – Χρυσός στα 1.319,3 δολάρια

Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, το πετρέλαιο βρίσκεται πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 61 σεντς ή 1% στα 63,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΧΡΥΣΟΣ

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 5,6 δολάρια ή 0,4% στα 1.319,3 δολάρια η ουγγιά.

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΠΕΚ

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 70 ΔΟΛΑΡΙΑ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα προσπαθήσει να συγκρατήσει ένα πιθανό ράλι στη τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, για να μετριάσει τον αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία και στην παραγωγή των ανταγωνιστών, εκτιμά η Goldman Sachs.

Η αυξανόμενη ζήτηση, οι περικοπές στην παραγωγή από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ καθώς επίσης και το πολιτικό ρίσκο γύρω από την προσφορά οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας και πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Εάν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει την ανοδική της πορεία, ο ΟΠΕΚ θα έρθει αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως η αύξηση των επενδύσεων από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών σχιστολιθικού αερίου/πετρελαίου στις ΗΠΑ ή οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για τον μετριασμό του πληθωρισμού.

“Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θέλουν μια τέτοια εξέλιξη”, δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής ερευνών του τομέα εμπορευμάτων της Goldman Sachs σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από την Φρανκφούρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα