«Πάρτι» σε επιδοτήσεις και προμήθειες του Δημοσίου μέσω offshore

Την επανεξέταση των περιπτώσεων χορήγησης επιδοτήσεων, προμηθειών στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη.

Όπως επισημαίνει η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ

και τις εκθέσεις που συνέταξε διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2000% καθώς και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες, βάσει των οποίων έγιναν επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας επισήμανει: «Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων, προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν».

Μετά από αυτά, ο γ.γ. του υπουργείου τόνισε ότι «επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν στο Δημόσιο». Επίσης, πρόσθεσε: «Πρέπει να πληροφορηθούμε πόσα από τα δεκάδες δισ. που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα πλαίσια στήριξης πήγαν για επενδύσεις και πόσα στις τσέπες ορισμένων».

Στη σχετική ανακοίνωση του κ. Σούρλα γίνεται αναφορά και σε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα, η πραγματική αξία του οποίου ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ.

Με τιμολόγιο, όμως, που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκατ. δρχ. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ. δρχ. Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκατ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκατ. δρχ.

ε άλλη περίπτωση, επιχειρηματίας, στο όνομα του οποίου offshore εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δρχ. και δεν το αγόρασε ποτέ, πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ.

Τέλος, μηχανική βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το πραγματικό πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα