ΠΑΡΙΣΙ: Ξεκίνησε το “παζάρι” κυβέρνησης – τρόικας – Αισιόδοξος ο Χαρδούβελης – Εκτός ατζέντας το χρέος

09:13 2/9/2014 - Πηγή: BankWars

(upd)Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης από το Παρίσι, προσερχόμενος στον νέο γύρο συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη είναι προπαρασκευαστικές της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος και ως εκ τούτου δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, ενώ εκτός ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους.

Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας

είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας. Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε οτι η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά τον Αύγουστο, εν όψει της συνάντησης και ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται μπροστά απο την τρόικα.

Τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας για το Παρίσι, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα του ταξιδιού είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε έτοιμος για τη διαπραγμάτευση, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες να τους φέρει από το Παρίσι. Αν και ο υπουργός Οικονομικών κρατά τα χαρτιά του κλειστά, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει από το Παρίσι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ώς πράσινο φως, προκειμένου να κάνει τις πρώτες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση συμφωνίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα stress tests των τραπεζών, ενώ στις συναντήσεις με την τρόικα, που θα ολοκληρωθούν την προσεχή Πέμπτη, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μην επιμείνει η τρόικα σε θέματα που «καίνε», όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις (π.χ. απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων), πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κ.α. και να υπάρξει διαχωρισμός των κρίσιμων θεμάτων από τα δευτερεύοντα και αυτά που δεν επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα.Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι έχει αρχίσει πλέον στην καρδιά της Ε.Ε. να συζητείται η ανάγκη να περιοριστεί η πολιτική της λιτότητας που προβάλλει το Βερολίνο, ενώ θεωρεί ως ιδιαίτερα καθοριστικό στοιχείο ότι Γαλλία και Ιταλία θέλουν να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση.Μετά τα stress tests η συζήτηση για το χρέοςΜετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε την Τρίτη στο Reuters.Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι «απίθανο» να ξεκινήσουν νωρίτερα οι συζητήσεις, πριν τελειώσει η τρέχουσα επιθεώρηση της τρόικας και προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα ελπίζει να κατευνάσει στο Παρίσι τις ανησυχίες της τρόικας σχετικά με το ότι μένει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Για την συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι, ο αξιωματούχος ανέφερε πως το γεγονός ότι η λαμβάνει χώρα εκτός Αθηνών, έχει κυρίως νόημα προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά επιθεώρηση παρόμοια με αυτή του προηγουμένου φθινοπώρου που κράτησε για επτά μήνες, καθώς και να εστιάσουν οι συνομιλίες στις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης και θα επικεντρωθούν αρχικά σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Την Τετάρτη θα εξεταστούν ανοιχτά θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης. Τέλος, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει μια ανασκόπηση με τους εικεφαλής της τρόικας και στη συνέχεια μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα