ΠΑΡΙΣΙ: Επιμένει για ομαδικές απολύσεις η τρόικα – “Όχι” από την κυβέρνηση

01:10 3/9/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων επιμένει η τρόικα και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης να περάσει δύσκολες ώρες σήμερα στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση τηρεί αρνητική στάση στην απαίτηση της τρόικας και το ζήτημα θα επανεξεταστεί,

ώστε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Για δεύτερη μέρα οι υπουργοί της ελληνικής αποστολής, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη παρουσιάζουν στους εκπροσώπους της τρόικας τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι συζητήσεις εξελίσσονται σε θετική ατμόσφαιρα, με «διάθεση σύγκλισης» των δύο μερών.

Επίσης, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει για τους επόμενους δώδεκα μήνες πρόβλημα με το «χρηματοδοτικό κενό» καθώς, πρόκειται για «τεχνικό πρόβλημα» που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία πιστεύεται ότι θα εξασφαλιστεί χωρίς δυσκολία.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Σήμερα Τετάρτη θα συναντηθούν με την τρόικα παρουσία του κ. Χαρδούβελη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.

Οι συζητήσεις αυτές θα εστιασθούν στα εξής:

Υπουργείο Ανάπτυξης: O κ. Δένδιας θα συζητήσει με την τρόικα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Θα θίξει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ θα παρουσιάσει και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στην λειτουργία της αγοράς τους τελευταίους μήνες (Κυριακές). Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πιέζουν για τη ταχύτερη δυνατή διευθέτηση χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και προκρίνουν την εξωδικαστική επίλυση διαφορών ως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο. Βάρος θα δοθεί στην επιτάχυνση των φορολογικών δικών καθώς στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 100.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Υπουργείο Εργασίας: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη θα προσπαθήσουν να «αναχαιτίσουν» τις πιέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων επιμένοντας στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και θα ζητήσουν πίστωση χρόνου, ώστε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Άλλωστε αντίστοιχες αντιρρήσεις αναμένεται να εκφράσουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Στο ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το θέμα της προκήρυξης απεργιών (η τρόικα ζητά συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης) , αλλά και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Για το ασφαλιστικό η ελληνική αντιπροσωπεία αφενός θα ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μείωσης των παρεχομένων συντάξεων, αφετέρου θα ζητήσει βελτίωση της ρύθμισης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με κατηγοριοποίηση των οφειλετών και αποπληρωμή των οφειλών από 72 έως 100 δόσεις.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι θα υπάρξουν απολύσεις από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου. Η τρόικα αναμένεται να εγκρίνει να προσμετρηθούν στις απολύσεις και όσοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και θα αποχωρήσουν σε άμεσο μέλλον.

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Έλληνες και τροικανοί πήγαν για ύπνο χωρίς…φοροελαφρύνσεις – Αύριο πάλι…

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο σήμερα, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά στο θέμα των φοροελαφρύνσεων ούτε ο κ. Χαρδούβελης αλλά ούτε και ο κ. Μαυραγάνης δεν θέλησαν να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση.

Ο επικεφαλής κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με τη σειρά του προέβη στις εξής δηλώσεις:
«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο και με τους άλλους υπουργούς». (protothema.gr)

Σήμερασ Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις της τρόικας με τα άλλα Υπουργεία και την Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύνοψη των επαφών. Το απόγευμα της Πέμπτης ενδέχεται να υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας.

TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης από το Παρίσι, προσερχόμενος στον νέο γύρο συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη είναι προπαρασκευαστικές της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος και ως εκ τούτου δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, ενώ εκτός ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους.

Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας. Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε οτι η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά τον Αύγουστο, εν όψει της συνάντησης και ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται μπροστά απο την τρόικα.

Τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας για το Παρίσι, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα του ταξιδιού είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε έτοιμος για τη διαπραγμάτευση, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες να τους φέρει από το Παρίσι. Αν και ο υπουργός Οικονομικών κρατά τα χαρτιά του κλειστά, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει από το Παρίσι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ώς πράσινο φως, προκειμένου να κάνει τις πρώτες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση συμφωνίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα stress tests των τραπεζών, ενώ στις συναντήσεις με την τρόικα, που θα ολοκληρωθούν την προσεχή Πέμπτη, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μην επιμείνει η τρόικα σε θέματα που «καίνε», όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις (π.χ. απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων), πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κ.α. και να υπάρξει διαχωρισμός των κρίσιμων θεμάτων από τα δευτερεύοντα και αυτά που δεν επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα.Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι έχει αρχίσει πλέον στην καρδιά της Ε.Ε. να συζητείται η ανάγκη να περιοριστεί η πολιτική της λιτότητας που προβάλλει το Βερολίνο, ενώ θεωρεί ως ιδιαίτερα καθοριστικό στοιχείο ότι Γαλλία και Ιταλία θέλουν να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση.Μετά τα stress tests η συζήτηση για το χρέοςΜετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε την Τρίτη στο Reuters.Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι «απίθανο» να ξεκινήσουν νωρίτερα οι συζητήσεις, πριν τελειώσει η τρέχουσα επιθεώρηση της τρόικας και προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα ελπίζει να κατευνάσει στο Παρίσι τις ανησυχίες της τρόικας σχετικά με το ότι μένει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Για την συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι, ο αξιωματούχος ανέφερε πως το γεγονός ότι η λαμβάνει χώρα εκτός Αθηνών, έχει κυρίως νόημα προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά επιθεώρηση παρόμοια με αυτή του προηγουμένου φθινοπώρου που κράτησε για επτά μήνες, καθώς και να εστιάσουν οι συνομιλίες στις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης και θα επικεντρωθούν αρχικά σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Την Τετάρτη θα εξεταστούν ανοιχτά θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης. Τέλος, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει μια ανασκόπηση με τους εικεφαλής της τρόικας και στη συνέχεια μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Keywords
παρισι, τροικα, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, παρισι, διεθνές νομισματικό ταμείο, υπουργειο δικαιοσυνης, ΔΝΤ, υπουργοι, ΕΚΤ, ΠΑΣΟΚ, συμμετοχή, protothema, ελλαδα, σαμαρας, φως, ΔΕΘ, τραπεζες, προβάλλει, γαλλια, χρεος, reuters, αθηνα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, το θεμα, βερολινο, βημα, δανεια, θεμα, ιταλια, προγραμμα, το βημα, φως, reuters, αγορα, αυξηση, αννα, αοριστου χρονου, ασφαλιστικο, ατμοσφαιρα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωδεκα, δοθει, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επτα, ζητα, υπνο, λειτουργια, ληψη, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νοημα, προβάλλει, ορια, πεμπτη, πλειστηριασμοι, πρωι, ρυθμισεις, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, τριτη, υλοποιηση, χρηστος, ωρες, γκικας, γκικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, μπροστα, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα