ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΟΙΞΑΝ Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Μ.ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

00:06 9/3/2016 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Σμύρνη.Αυτό που συμβαίνει

στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες μας. Δεν είμαστε εδώ να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που μας επιβάλουν. Δεν θα μας επιβάλει κανένας πως θα λυθεί. Εμείς ξέρουμε πως θα λυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Σμύρνη θυμίζει τον πόνο και την προσφυγιά, εικόνες καθ’ όλα γνώριμες με όσα συμβαίνουν σήμερα. Θέλουμε να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας, ανέφερε.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και να χτυπηθεί η τρομοκρατία, δήλωσε. «Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τόσο προηγμένα οπλικά συστήματα μετά από μια κούρσα εξοπλισμών για να έχουμε ο ένας το κεφάλι ήσυχο έναντι του άλλου, λες και θα κέρδιζε κανείς τίποτα αν στρέφονταν έναντι του άλλου, και να μη μπορούμε να ελέγξουμε τους διακινητές».

Η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου επιστροφής μεταναστών είναι σημαντικό βήμα και δείχνει τη βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Θέλω να είμαι σαφής. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η πηγή του προβλήματος. Φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους αλλά δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχτούν τη μόνιμη παραμονή όλων όσων δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Γι’ αυτό στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε από κοινού ένα μηχανισμό νόμιμης μεταφοράς προσφύγων στην ΕΕ παίρνοντας παράλληλα μέτρα καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών.

Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει σαφές μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητήθηκε μόνο το προσφυγικό αλλά και θέματα που μας χωρίζουν εδώ και χρόνια, το κυπριακό (η δίκαιη λύση -με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ- του οποίου καθίσταται επιτακτική δεδομένων όσων γίνονται στην περιοχή μας), την κατάσταση στο Αιγαίο (εξέφρασα τον προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ειδικά την μεγάλη αύξηση των εμπλοκών).

Τέλος συζητήσαμε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κατέθεσα τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή της πορεία την οποία θεωρούμε σημαντική, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


«Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.

ΓΙΑ ΤΟ Casus Βelli

Για το Casus Βelli ο κ.Νταβούτογλου είπε ότι “δεν έχουμε καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Όπως Βενιζέλος – Ατατούρκ πήραν μεγάλες αποφάσεις θέλω και εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Ζηλεύω τις σκανδιναβικές χώρες για τις φιλικές χώρες που έχουν μεταξύ τους”.

Κατάλοιπο άλλης εποχής, της δεκαετίας του 60, χαρακτήρισε το casus belli ο έλληνας πρωθυπουργός. “Η διαφορά της υφαλοκρηπίδας πρέπει να λυθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Ελπίζω κάποια στιγμή να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό”.

Ελπίζω να πάρουμε αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Ο Αχμέτ κατέθεσε χθες μια ενδιαφέρουσα πρόταση που χτυπά το μοντέλο της διακίνησης είπε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να δούμε την νομική της πλευρά. Σε ότι αφορά την ηθική η πρόταση έχει στόχο να αποθαρρυνθούν όσοι δικαιούνται άσυλο από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και ταυτόχρονα επαρκής αριθμός ζητώντας άσυλο στην Τουρκία να περνά ασφαλώς στην Ευρώπη. Ελπίζω στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Στο ταξίδι του συνοδεύουν τον Ελληνα πρωθυπουργό δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες, μία του υπουργικού συμβουλίου και μία επιχειρηματιών.
Οι υπουργοί που ταξίδεψαν με τον κ. Τσίπρα στην Τουρκία είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Κοτζιάς, Θοδωρής Δρίτσας, Ελενα Κουντουρά, Γιάννης Αμμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας, Ολγα Γεροβασίλη.

Εκτός από τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό ταξίδεψαν στη Σμύρνη και 36 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρίσκονται οι: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).

ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ…ΣΙΜΙΤΙ (ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ)

Μία βόλτα στη Σμύρνη έκανε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ο Πρωθυπουργός περπάτησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και το κλίμα μεταξύ τους ήταν ιδιαίτερα καλό, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σταμάτησε και αγόρασε δύο κουλούρια, δίνοντας το ένα στον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή φωτογραφιών: haberler.com

Keywords
Τυχαία Θέματα