Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα για τον Κοέλιο

Αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, λίγο μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του νέου προϋπολογισμού που περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις σε φόρους και περικοπές στο επίδομα ανεργίας.

Στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 5% που αναμένεται να κλείσει

φέτος στο 4,5% το 2013, χρονιά που η Λισαβόνα ελπίζει ότι θα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Παραδέχεται ότι η πορτογαλική οικονομία αντιμετωπίζει μελλοντικά ρίσκα, αλλά σημειώνει ότι δεν βρίσκεται σε σπιράλ ύφεσης. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το κατά πόσο η χώρα του κινδυνεύει να έχει την τύχη της Ελλάδας, ο κ. Πάσος Κοέλιο απαντά ότι θεωρητικά είναι πιθανό, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως τα μέτρα που λαμβάνει θα αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο. «Δεν υιοθετώ περισσότερη λιτότητα από όση χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων μας», σημειώνει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Απορρίπτει εξάλλου την εκτίμηση οικονομολόγων ότι η Πορτογαλία πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Παραπέμπει ξανά στην περίπτωση της Ελλάδας λέγοντας ότι πρόσθετος χρόνος σημαίνει πρόσθετα χρήματα και νέο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που ο ίδιος δεν θέλει.

Εκτιμά ότι οι Πορτογάλοι πολίτες θέλουν την εκπλήρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές, σχολιάζοντας ότι βλέπουν τι γίνεται σε άλλες χώρες και δε θέλουν μια πολιτική κρίση ή αποτυχία του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα