Πάουελ-Fed: Συν 0,25% στα επιτόκια – Δεν αναμένω μείωση το 2023 – Έχουμε δρόμο για μείωση του πληθωρισμού – Δεν θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,5%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης.

Aυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια τα τελευταία 22 χρόνια.

H απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επιπρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους για τη νομισματική πολιτική» επισημαίνεται

στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όπως είχε σημειώσει και στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, η Fed αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και να μελετά τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία «για να προσδιορίσει τον βαθμό της επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να απαιτείται» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα ότι ο πληθωρισμός παραμένει «ανεβασμένος», τα κέρδη στην απασχόληση είναι «εύρωστα» και η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με «μέτριο ρυθμό».

Τον Ιούνιο, η πλειονότητα των αξιωματούχων ανέμενε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 5,75%, κάτι που υποδηλώνει μία ακόμα αύξηση πέρα από τη σημερινή.

Πάουελ: Εχουμε ακόμα δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού

Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα δρόμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Όπως τόνισε, οι αξιωματούχοι της Fed είναι σε επιφυλακή για κινδύνους που θέτει ο πληθωρισμός και τις δύο εντολές της κεντρικής τράπεζας, την σταθερότητα των τιμών και την πλήρη απασχόληση.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει δει επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση στους περισσότερους τομείς που είναι ευαίσθητοι στις αυξήσεις επιτοκίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίζει με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση. Δεν έχουμε αποφασίσει να αυξάνουμε τα επιτόκια σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση, δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συνεδρίαση, πρόσθεσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι  δεν αναμένει να γίνει κάποια μείωση των επιτοκίων εντός του 2023. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο ήταν θετικά, αλλά επρόκειτο απλά για τα στοιχεία ενός μήνα. Μας ενδιαφέρει η συνολικότερη εικόνα, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Fed

Επισήμανε ότι η Fed παραμένει δεσμευμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Τούτο θα απαιτήσει μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και σχετικής επιβράδυνσης της απασχόλησης, σημείωσε.

Ο κ. Πάουελ τόνισε ακόμα ότι οι οικονομολόγοι της Fed δεν προβλέπουν πλέον ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση. 

Keywords
Αναζητήσεις
paouel-fed-syn-025-sta-epitokia--den-anameno-meiosi-to-2023--echoume-dromo-gia-meiosi-tou-plithorismou--den-tha-echoume-yfesi-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα