ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ “ΠΑΚΕΤΟ” – ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ…ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Την ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής του το βράδι της Τετάρτης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Όπως

τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, έχοντας βιώσιμο χρέος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τη συνάντηση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάμε για συμφωνία “πακέτο” μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι τρεις ηγέτες κατά τη συνάντηση συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

Πηγές κοντά στη γαλλική ηγεσία δηλώσαν πως η συνάντηση είχε «πολιτικό χαρακτήρα» και σκοπός της ήταν να πλαισιώσει τον τεχνικό διάλογο χωρίς να τον αντικατασήσει. Η ίδια πηγή δήλωσε την έντονη επιθυμία όλων των πλευρών για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και πως είναι μεγάλης σημασίας να ολοκληρωθεί ο διάλογος πριν από το τέλος του Ιουνίου.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Κρίσιμο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων θα διαδραματίσει και η σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποιο ειχαν χθες την ευκαιρια να λύσουν παρεξήγηση των προηγούμενων ημερών. Οι δυο άνδρες θα τα πουν μετα το μεσημερι στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει και παλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί απόψε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, με φόντο το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες.

Σημειώνεται ότι από το πρωί ξέσπασε όργιο φημών για την τύχη της τριμερούς συνάντησης, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών πιέσεων.

O Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, καθώς τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι λίγα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι παραμένουν οι διαφωνίες με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

O Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι στο περιθώριο της Συνόδου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ‘Αγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και φυσικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντα Γιούνκερ, καθώς δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσποιείται πως διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, επισημαίνει σε σύντομο άρθρο-σχόλιο το πρακτορείο Bloomberg. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η Αθήνα κατέθεσε στους πιστωτές δύο νέα, έκτασης τριών σελίδων σχέδια, με αιχμή του δόρατος τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελάφρυνση του χρέους. «Οι πιστωτές, δεν εντυπωσιάστηκαν και λένε πως πρόκειται για αναμάσημα παλαιότερων προτάσεων» επισημαίνει.

Η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται, πιθανότατα περιμένοντας τους πιστωτές να υποχωρήσουν την τελευταία στιγμή, αναφέρει το Bloomberg. «Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο δικαιολογημένη είναι αυτή η προσδοκία», σχολιάζει ο αρθρογράφος και παραθέτει τη δήλωση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών Σκέλινγκ, ότι δεν μπορεί να διανοηθεί άλλες υποχωρήσεις, εκ μέρους των θεσμών.

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Μην ακούτε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είπε το απόγευμα της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές.
Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ακόμα ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία του κατά την συνομιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο. «Μην αφήνετε να σας τρελάνουν με νέες αστήρικτες φήμες από την Αθήνα, ή από αλλού, περί προόδου των συνομιλιών, ή περί νέων λύσεων» είπε, όπως μεταδίδει το Βήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα