Π. Καρβούνης: Έτσι θα βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές…

H Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξελλών και με μια μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, εκτιμά ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», ανέφερε ότι κ. Katainen διαπιστώνει τεράστια πρόοδο στην Ελλάδα
και ότι έχει αλλάξει πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές να είναι ομαλή και επιτυχημένη. «Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνηση και του ελληνικού λαού», τόνισε.

«Για αυτό μας λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχει εποπτεία και μας μιλάνε για ένα απόθεμα, ένα «μαξιλάρι» ώστε οι αγορές να ξέρουν ότι αν οι αγορές δεν μας δώσουν ένα καλό επιτόκιο, θα υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Καρβούνης.

«Πορτογαλία και Ιρλανδία κατάφεραν μέσα από τα πλεονάσματα, να βάλουν στην άκρη ένα μαξιλάρι, ούτως ώστε βγαίνοντας στις αγορές, αν δεν ήταν πετυχημένη η έξοδος να το χρησιμοποιήσουν. Τελικά δεν το χρησιμοποίησαν. Για μας, πιθανό μαξιλάρι είναι η πρόσβαση σε μία πιστωτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να είναι το κομμάτι των δανείων που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει (σημ. ότι ως μαξιλάρι απομένουν περί τα 11 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ). Συνεπώς, επανερχόμενη η τρόικα στη χώρα μας τον Νοέμβριο θα κουβεντιάσει κυρίως για την επόμενη μέρα. Το συμφέρων των εταίρων μας, είναι κοινό με το δικό μας», πρόσθεσε.«Είμαστε σε περίοδο όπου ισχύει το μνημόνιο και που έχουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις ακόμα να κάνουμε. Αυστηρή επιτήρηση πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί. Η τρόικα θα φύγει από 1/1 επειδή δεν υπάρχει μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να προτείνει στους εταίρους της, το σχέδιο το Εθνικό της, για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις», είπε ακόμα ο κ. Καρβούνης.

«Αν υπάρχουν υποχρεώσεις από την Ελλάδα, θα πρέπει η Ελλάδα να τις ελέγχει. Το τι είδους επιτήρηση θα έχουμε θα κριθεί τον επόμενο μήνα, όπου θα γίνει ο απολογισμός των μεταρρυθμίσεων και θα κριθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας στηρίξουν οι εταίροι μας», σημείωσε, ενώ για την έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα είπε: «Ακούω τον Πρωθυπουργό να το ανακοινώνει και αυτός είναι ο υπεύθυνος για να γίνει η έξοδος του ΔΝΤ. Αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης τον επόμενο μήνα, με την Ευρώπη, να δούμε πως θα καλύψει η Ελλάδα το χρηματοδοτικό κενό, από τα χρήματα που θα της έδινε το ΔΝΤ».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές: «Θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξελλών και με μια μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας παίκτης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και όλοι την παρακολουθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα