ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας Πούτιν – Ποροσένκο

10:48 3/9/2014 - Πηγή: BankWars

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, βρίσκονται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση σχετικά με το θέμα, καθώς το Κίεβο έσπευσε να ανακοινώσει τη συμφωνία, ωστόσο το Κρεμλίνο…έκοψε τη φόρα στους Ουκρανούς.

“Επετεύχθη αμοιβαία κατανόηση αναφορικά με τα βήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εδραιώσουμε την ειρήνη” αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ποροσένκο.

Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έσπευσε να δώσει διαφορετική διάσταση, καθώς υποστήριξε

ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε βήματα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κατάπαυση πυρός δεν συμφωνήθηκε καθώς «η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαιώνοντας την επικοινωνία με τον Ποροσένκο και εκφράζοντας την ελπίδα ‘ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Στον απόηχο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έφτασε να ενισχύεται έως 4%, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε κατά 1,7% έναντι του δολαρίου, στα 36,850.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τι συμφώνησαν Πούτιν – Ποροσένκο – Μήνυμα Ομπάμα προς τη Μόσχα

Τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κορυφώνεται, έπειτα και από τον θάνατο ενός Ρώσου δημοσιογράφου στην χώρα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε μια «θετική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του Κρεμλίνου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

Εντούτοις, την ώρα που η Ρωσία κάνει λόγο για θετικές εξελίξεις προχωρά, παράλληλα, σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση, την ώρα που ενώ ρωσικές μεραρχίες τεθωρακισμένων επελαύνουν στο Ντόνετσκ και οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες μάχες στη Μαριούπολη κατά των αυτονομιστών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το Σεπτέμβριο αναπτύσσοντας τα πυραυλικά της συστήματα. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και 400 τεχνικές μονάδες.

Στην Εσθονία ο Ομπάμα, «μήνυμα» προς τη Μόσχα

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Πέμπτη, επισκέπτεται την Εσθονία, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους και των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Είναι η μοναδική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές.

«Μην σκεφθείτε καν να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, όπως κάνατε με την Ουκρανία», δήλωσε ο Τσαρλς Κάπτσαν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα