ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ – Μέρκελ: Κυρώσεις τέλος, αν τηρηθεί

15:34 5/9/2014 - Πηγή: BankWars

[upd] Σε ισχύ βρίσκεται από τις 18:00 τοπική ώρα, η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν Ουκρανία και φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θα ανασταλούν, εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία στα Ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο ΟΑΣΕ θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, το Reuters

μεταδίδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές εξακολουθούν να ζητούν την απόσχισή τους από την Ουκρανία, παρά την υπογραφή της συμφωνίας, επικαλούμενο τον ηγέτη της διοικούμενης από τους αντάρτες περιοχής του Λουγκάνσκ.

Μιλώντας από το Νιούπορτ η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας που επρόκειτο να εγκριθούν σήμερα ενδέχεται να ανασταλούν εάν υλοποιηθεί η εκεχειρία και αποκλιμακωθεί η κρίση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αργεί η εκεχειρία – Κατέλαβαν τη Μαριούπολη οι φιλορώσοι – Διαψεύδει το Κίεβο

Μάχες ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έχουν στηθεί ξανά στη Μαριούπολη, την ώρα που στο Μινσκ της Λευκορωσίας έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για συμφωνία Κιέβου και φιλορώσων προς εκεχειρία.

Φιλορώσοι δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι κατέλαβαν στη Μαριούπολη, ωστόσο το Κίεβο διαψεύδει την πληροφορία.

Ήχοι εκρήξεων και ανταλλαγής πυρών ακούγονταν από το πρωί της Παρασκευής σε διαφορετικά σημεία γύρω από τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι φιλορώσοι ένοπλοι. Ένταση επικρατεί και στο Ντονέτσκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι οι δυνάμεις της προσπαθούν να απωθήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Μαριούπολης.

Ξένοι ανταποκριτές είχαν αναφέρει νωρίτερα ήχους συγκρούσεων σε διαφορετικά σημεία. Το τάγμα εθελοντών «Αζόφ» ανέφερε ότι οι συγκρούσεις γίνονταν στην κατεύθυνση του Νοβοαζόφσκ, σύμφωνα με το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα