ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕ …ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΟΡΑΤΗ Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Όσοι έτρεφαν ελπίδες ότι μπορεί να εξαιρεθούν οι τράπεζες από την επαναγορά των ομολόγων, απλώς, έχασαν! Ένα σημείο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», τα λέει όλα: «ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ»

Είναι

σαφές από τη δήλωση αυτή, ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα εφαρμοστεί κανονικά και στις τράπεζες, οπότε, αφαιρείται από τις διοικήσεις των τραπεζών το τελευταίο «κρυφό» όπλο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή τα μεγάλα κέρδη από την άνοδο των τιμών των ομολόγων στην περίπτωση που η χώρα σταδιακά έβγαινε από τον κύκλο της ύφεσης. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, άρα, ο κίνδυνος «κρατικοποίησης» των περισσότερων τραπεζών είναι πλέον ορατός στον ορίζοντα.

Τελευταία  ελπίδα των τραπεζών είναι το ενδεχόμενο μαζικής ανταπόκρισης των ξένων ομολογιούχων. Αν η κυβέρνηση πιάσει τους στόχους με τα ομόλογα των ξένων, τότε μπορεί να εξαιρέσει μέρος των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ

Τυράκι” 4 περίπου δισεκατομμυρίων σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στις τράπεζες, προκειμένου να κάνει πιο “απαλές” τις ζημιές από τη συμμετοχή τους στην επαναγορά.  Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

 

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπουν στην επαναγορά ομολόγων, δηλώνει σε συνέντευξή του στο “Θέμα της Κυριακής” ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν άνω των 8 δισ. ευρώ από τα συνολικής αξίας 63 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επαναγορά μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, προτού λάβει τη δόση του δανείου.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα