Οργή συνδικάτων – επιστημόνων για το ασφαλιστικό – Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο

19:53 8/1/2016 - Πηγή: BankWars

Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια, στις 12.00 το μεσημέρι, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού στη σύσκεψη με συνδικαλιστικές, κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και οργανώσεις συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, του Δικτύου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε, εκτός από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς συμφώνησαν γι’ αυτό ερήμην των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Συμμετέχει επίσης στα πανεργατικά συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα στις 12:00, (συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή) και στο Ηράκλειο Κρήτης την ίδια ώρα, καθώς και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την προσεχή Πέμπτη 14 του μηνός θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει και να αποφασίσει “το αγωνιστικό-κινηματικό Πρόγραμμα Δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να συντονιστεί με άλλες Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ΑΔΕΔΥ, “με στόχο μαζικές πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις”, καθώς και να οργανώσει ενημερωτική εκστρατεία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για το ασφαλιστικό.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, “οι σημερινοί νέοι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως οι κόποι μιας ζωής μετατρέπονται σε προνοιακό επίδομα, ενώ η νέα γενιά, ακόμη και όταν θα βρει δουλειά, “διαπραγματεύεται” πλέον με τη μαύρη εργασία, γνωρίζοντας πως ουδέποτε θα συμπληρώσει σαράντα συναπτά έτη στην εργασία προκειμένου να δικαιούται σύνταξης ακόμη και στα βαθιά γεράματα.

Η απορρύθμιση του ασφαλιστικού που επιχειρείται οδηγεί σε στροφή της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς την Ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες”.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχέδιο «τέρας» για το ασφαλιστικό χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός τη συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικές οργανώσεις συνέβη κάτι το πρωτοφανές», αναφέρει στην ανακοίνωσήτους ο Γ. Παναγόπουλος, και αυτό είναι το γεγονός ότι «συμφώνησαν κυβέρνηση και εργοδότες να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές, τις εισφορές των εργαζομένων».

Θυμίζει δε ότι πριν από λίγο καιρό οι εργοδοτικές εισφορές «είχαν μειωθεί κατά περίπου 5 μονάδες και θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5%» και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο ΤΕΡΑΣ για το ασφαλιστικό που προωθεί».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προαναγγέλλει ένα μίνι συνέδριο για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Γενάρη, όπου οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας θα αποφασίσουν απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, «με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο ως «Σκύλα» που καλούνται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι για να μην πέσουν στη «Χάρυβδη» των δανειστών. Κάνει λόγο για «δραματοποιημένο σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης», ενώ δεν παρέχονται λύσεις για την «καρδιά του Ασφαλιστικού προβλήματος» που είναι η ανεργία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και η αποφυγή. Εκτιμά δε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα οδηγηθούν όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι «στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όπως και σε ένταση «υπόγειων» μεθοδεύσεων μείωσης μισθών ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους». Στην κριτική της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο και για το γεγονός ότι για το θέμα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων «ούτε κουβέντα δεν ακούγεται από την κυβέρνηση».

Απεργία ναυτικών

Νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου κήρυξαν οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους με το νέο νομοσχέδιο, το Nαυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) εντάσσεται πλέον στο ενιαίο ταμείο και δημιουργούνται δύο τμήματα ένα εισφορών και ένα πόρων.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων ανέφεραν επίσης ότι στο ενιαίο ταμείο θα υπάρχει μια γενική διεύθυνση και μέσα εκεί ένα τμήμα παροχών συντάξεων ΝΑΤ και ένα τμήμα πόρων.

Στα σώματα ασφαλείας

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες τως εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, με αντικείμενο το ασφαλιστικό.

Τα διοικητικά τους συμβούλια θα συνεδριάσουν στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το αποτέλεσμα συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες των Σωμάτων και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Και οι επιστήμονες

Για «στραγγαλιστικά μέτρα» για τους αυτοπασχολούμενους κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υποστηρίζοντας ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα» για τους γιατρούς, αφού, όπως αναφέρει, προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Την αντίθεσή τους στα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν στο σύνολό τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας (υγειονομικοί, μηχανικοί και νομικοί), οι πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος «τα στραγγαλιστικά μέτρα να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».

Στην ανακοίνωση του ΠΙΣ τονίζεται ότι «η επιβολή οριζόντιων μέτρων δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας μας» και προτείνει στην κυβέρνηση να στηρίξει την ατομική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τον δρόμο που συνίσταται στη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης, «που αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία», και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου το κράτος θα στηρίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το ΠΑΜΕ

Με απεργίες απαντά στο ασφαλιστικό και το ΠΑΜΕ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση όπου περιλαμβάνονται οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργιακή απάντηση το Γενάρη ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο.

Όπως αναφέρεται, στις απεργίες θα μετάσχουν όλα τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων, τα Σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον Τύπο, στα Φάρμακα, την Κλωστοϋφαντουργία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, οι καλλιτέχνες κ.λπ.

Keywords
ΑΔΕΔΥ, ασφαλιστικο, σαββατο, οργη, ΓΣΕΕ, εσεε, ΕΣΗΕΑ, τεε, ποε, αθηνα, βουλη, ηρακλειο, κρητη, θεσσαλονικη, επιδομα, νέα, τερασ, απεργια, νατ, θηλιά, βιωσιμότητα, απεργιες, παμε, ΟΤΑ, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, ιατρικος συλλογος, το θεμα, δουλεια, εργασια, θεμα, νατ, προγραμμα, τεε, ωρα, αυξηση, ανεργια, βιωσιμότητα, γεγονος, γραφεια, δευτερα, διευθυνση, δηλωση, εγινε, εγρηγορση, εσεε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκστρατεια, ερημην, ετη, ζωης, ιδια, ηρακλειο κρητης, θηλιά, κυβερνηση, λογο, μινι, μειωση, νεα γενια, ομονοια, παμε, πεμπτη, ποε, ρυθμισεις, σχεδιο, τερασ, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, φαρμακα, σωματα, σωματα ασφαλειας
Τυχαία Θέματα