ΟΜΟΛΟΓΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7% ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 10ΕΤΕΣ – Πρώτη φορά από τον Μάιο – Τι λένε οι αναλυτές

Στην αγορά των ομολόγων οι επενδυτές φαίνεται να αποστρέφονται τον ελληνικό κίνδυνο την ώρα που η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα κορυφώνεται και διεθνώς αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η πρόθεση της χώρας να βγει από το μνημόνιο και να απευθυνθεί στις αγορές για την μελλοντική της χρηματοδότηση.

Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024, σήμερα καταγράφεται μεγάλη πτώση τιμών.

Ειδικότερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα»

30 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,06%.

Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

Το spread βρίσκεται σήμερα στις 621 από 571 μονάδες βάσης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, «έβαλε» φρένο στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.

Η Sarah Pemberton, Ευρωπαία οικονομολόγος στην Capital Economics, δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για να βγει από το μνημόνιο νωρίς λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του αντιμνημονιακού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ

“Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση δεν πείθει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της”, λέει η ίδια, τονίζοντας τις ανησυχίες για το ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς να αυξήσει το κόστος δανεισμού της.

“Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά η χώρα είναι σε πολύ ευάλωτη κατάσταση και οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση της αγορά θα μπορούσε να παρατείνει το χρόνο της ύφεσης”, καταλήγει η Pemberton.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNBC, η κυβέρνηση Σαμαρά πλήττεται και από την προοπτική πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον υποψήφιο πρόεδρο. Η υπόσχεση για έξοδο από το επώδυνο πρόγραμμα νωρίτερα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την εξασφάλιση αυτής της στήριξης.

“Δεν έχουμε αγοραστές στην ελληνική αγορά ομολόγων λόγω του πολιτικού ρίσκου, της πιθανότητας πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015”, λέει trader ομολόγων μεγάλης ελληνικής τράπεζας στο Reuters.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εξαλλου, η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,72%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,03%, η Ισπανία 1,98% και η Ιταλία 2,34%.

Η Γερμανία εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 0,85% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Πορτογαλία 3,03% δηλαδή spread περίπου 218 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα