Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΙΑΨΕΥΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ – ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ – “Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη συνεχίζεται” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε πως “υπογράψαμε την παράταση του μνημονίου”.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν καθώς και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

“Το σχέδιο μας δεν θα ταράξει τους κανόνες των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών” δήλωσε ο Α. Τσπρας. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία λύση έως την Δευτέρα, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας.

“Η συζήτηση στη Σύνοδο αφορούσε τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο από την κρίση” αποκάλυψε ο Α. Τσίπρας. Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα διευκολύνουν τη συζήτηση του Eurogroup.

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας έιπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΤΟΥΣΚ

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εισήγηση δέκα λεπτών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί”, είπε η Α. Μέρκελ. “Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστώ με τον Τσίπρα” δήλωσε η Α. Μέρκελ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνοδου και πρόσθεσε πως η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν φιλική. “Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής” αποκάλυψε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως “αν καταργηθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν άλλα ίσης αξίας” και πως “θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το 30% των μέτρων που δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ελλάδα”.

Οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι ακόμα πολύ υψηλές για το θέμα του ελληνικού χρέους (…) ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως “η διαδικασία για την Ελλάδα θα πάρει χρόνο”.

Ο Πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε πως “μας παρουσιάστηκαν όλες οι συζητήσεις για την Ελλάδα (…) ο κ. Τσίπρας ζήτησε τεχνική βοήθεια” ενώ έδωσε και έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν “διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη”.

Ποιοί υποστήριξαν την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό των ελληνικών θέσεων βρέθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.

Πηγές από το Συμβούλιο αναφέρουν πως ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίων των διεκδικήσεων της Ελλάδας.Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκους της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής».Tο 70% των μνημονιακών υποχρεώσεων που δέχεται η ΕλλάδαΝα εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup στο πλαίσιο της συμφωνίας – γέφυρα.Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στις διαπραγματεύσεις αυτές διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα:1) τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες,
2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
3) την μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο,
4) την φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,
5) την διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,
6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,
7) την μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,
8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,
9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,
10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και
11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.Αντιθέτως η ελληνική πλευρά φέρεται να θέτει «κόκκινες γραμμές» σε 5 προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης και ειδικά:1) στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,
2) στην μείσωση των μη μισθολογικών επιδομάτων,
3) στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις,
4) στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση,
5) στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα