ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: Πολύ σοβαροί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων – Προσέχουμε να μην φύγουν μαζικά καταθέσεις

Με ύφος απολογητικό για τις συνέπειες που επέφερε η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αλλά και εικόνα πραγματιστή ως προς το ότι δεν υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή άλλες επιλογές, παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα Όλι Ρεν.

Στην ομιλία του ανέφερε οτι οι περιοριστικοί όροι στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που εφαρμόζονται στην Κύπρο, αποτελούν

έναν πολύ σοβαρό περιορισμό και πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή περιοριστικών όρων στην κίνηση των κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα φυγής των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.

Μοναδική περίπτωση η Κύπρος

«Η διαδικασία για τη λήψη των αποφάσεων για την Κύπρο, είπε, ήταν δύσκολη και όχι χωρίς σφάλματα. Οι κυπριακές αρχές και τα κράτη μέλη αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έπρεπε να βρουν μοναδικές λύσεις σε μοναδικά προβλήματα χωρίς εμπειρία. Και σε τεράστια πίεση χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Και τώρα η στήριξη…

Ο Όλι Ρεν συνηγόρησε υπέρ του κυπριακού προγράμματος λέγοντας ότι δίνει την ευκαιρία στη χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει σε αειφόρο ανάπτυξη.

Δήλωσε δε ότι η Κομισιόν θα λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς για να ανοίξει στην Κύπρο τις διόδους για κονδύλια ανάπτυξης και στήριξης.

Τα μαθήματα

Κατά τον Επίτροπο Ρεν, η περίπτωση της Κύπρου παρέχει δύο μαθήματα. Πρώτον ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια για το τι συμβαίνει με τις καταθέσεις των πολιτών. Και δεύτερον ότι επείγει η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα