ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

12:08 8/9/2014 - Πηγή: BankWars

Ενώ οι τράπεζες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και να διαχειριστούν την επόμενη ημέρα που θα προβάλει, το BankWars.gr παρουσιάζει όλες τις εκθέσεις των διεθνών οίκων που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα.

04/09/2014 – Αναβαθμίζει τιμές στόχους και προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών

η Citi

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Citi με παράλληλη αύξηση των τιμών στόχων των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, αντικατοπτρίζοντας πλέον και τα “ενθαρρυντικά αποτελέσματα” β’ τριμήνου. Συγκεκριμένα αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την Alpha στα 0,70 ευρώ από 0,65 ευρώ, που ήταν πριν, την Πειραιώς στα 1,65 ευρώ από 1,55 πριν, και την Εθνική στα 3 ευρώ, από 2,90 ευρώ πριν. Οι συστάσεις παραμένουν αμετάβλητες, “ουδέτερη” για Alpha και “Buy” για Πειραιώς και Εθνική.Παράλληλα η επενδυτική αναβαθμίζει τις προοπτικές κερδοφορίας για φέτος των τριών τραπεζών, περιμένοντας πλέον εκτός της Εθνικής και την Alpha να καταγράψει κέρδη έναντι ζημιών που θεωρούσε έως σήμερα. Ειδικότερα περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,36 ευρώ για την Εθνική (από 0,10 ευρώ πριν) και 0,03 ευρώ για την Alpha (έναντι ζημιών 0,01 ευρώ πριν). Για την Πειραιώς εξακολουθεί να βλέπει ζημιές αλλά μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της (-0,07 ευρώ ανά μετοχή έναντι της αρχικής για -0,11 ευρώ).Συνοψίζοντας τα όσα ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες “όσο οι περισσότεροι ήμασταν διακοπές”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα ανάλυσης της Citi, στέκεται κυρίως:α) Στο γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιθώρια κέρδους , με πρωταγωνίστρια την Πειραιώς.β) Επιβράδυνε ο ρυθμός σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πρωταγωνίστρια την Alpha.γ) Τονώθηκαν σημαντικά οι ισολογισμοί χάρη στην αναβαλόμενη φορολογία, με πρωταγωνίστρια την Εθνική.Όπως σημειώνει η Citi η απόδοση κεφαλαίων και των 4 συστημικών τραπεζών παρουσίασε αύξηση από 1,2% ως 4,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο ενώ τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να αυξάνουν με τις Πειραιώς (+17 μονάδες βάσης) και την Alpha (+53 μονάδες βάσης) να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε αυτό συνετέλεσε εν μέρει η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και η επιλεκτική ανατίμηση δανείων, κυρίως από μέρους της Πειραιώς.Σε ότι αφορά το σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha είχε το μικρότερο ρυθμό αύξησης (+30 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου, +150 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση). Αντίθετα η Eurobank είχε το μεγαλύτερο ρυθμό (+90 μονάδες βάσης και +550 μονάδες βάσης αντίστοιχα). Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των 4 συστημικών τραπεζών υποχώρησε κατά 20 με 45% απ’ το α’ τρίμηνο.Αναφορικά με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας η Citi στέκεται στο Core Tier 1 με βάση τη “Βασιλεία ΙΙΙ” σημειώνοντας πως ο δείκτης ήταν σχεδόν στάσιμος για την Alpha στο τέλος του β’ τριμήνου ενώ υπήρξε υποχώρηση από 20 ως 80 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες τρεις τράπεζες με την Eurobank να έχει τη χειρότερη επίδοση.02/09/2014 – ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ JP MORGAN

Καθησυχαστική για τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η JP Morgan, η οποία διενεργεί τα δικά της stress tests στις 34 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, η JP Morgan εκτιμά ότι υπό το δυσμενές σενάριο η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς εμφανίζουν κεφαλαιακό κενό της τάξης των 890 εκατ. ευρώ και 544 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Εθνική και η Alpha Bank εμφανίζουν κεφαλαιακό απόθεμα 462 εκατ. ευρώ και 469 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα, στις παραδοχές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, και οι οποίες αναμένεται να έχουν θετική κεφαλαιακή επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, η JP Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καμία τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τη σταδιακή ενσωμάτωση της Βασιλείας III.

02/09/2014 – Συστάσεις και τιμές-στόχοι της Wood – Κορυφαίες επιλογές Αlpha και Εθνική

Διατηρεί την θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες η Wood & Company όπως αναφέρει σε τελευταία έκθεσή της. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το story των ελληνικών τραπεζών παραμένει ανέπαφο και «ξεχωρίζει» τα κεφαλαιακά μαξιλάρια (προ προβλέψεων) τις καλές προοπτικές κερδοφορίας αλλά και την ανάκαμψη των μακροοικονομικών δεδομένων.

Ωστόσο επισημαίνει ότι τα επικείμενα stress test μπορούν να προκαλέσουν μεταβλητότητα.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,90 ευρώ και την σύσταση buy για την μετοχή της Alpha Bank.

Για την Εθνική επαναδιατυπώνει την σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 3,5 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος προχωρά στην μείωση της τιμής-στόχου για την Eurobank στα 0,37 ευρώ, από 0,45 πριν, διατηρώντας την σύσταση Hold.

Για την Πειραιώς η Wood μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,0 ευρώ, από 2,30 πριν, ενώ διατηρεί την σύσταση Buy.

01/09/2014 – Πως είδαν τα αποτελέσματα των τραπεζών οι ξένοι οίκοι – Τι προβλέπουν για τις μετοχές

Δείτε πως σχολιάζουν τα αποτελέσματα εξαμήνου και τι προβλέπουν για την πορεία των μετοχών των συστημικών τραπεζών οι JP Morgan, HSBC, Goldman Sachs, Credit Suisse και Deutsche Bank.

JP Morgan

Αν και η εικόνα των αποτελεσμάτων επηρεάστηκε από έκτακτους παράγοντες, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν 17% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση για την Πειραιώς και 14% υψηλότερα για τη Eurobank, σημειώνει η JP Morgan.

Όπως και στις περιπτώσεις των Alpha και Εθνικής, τα μεγέθη των Πειραιώς και Eurobank φανέρωσαν κάποιες υποβόσκουσες τάσεις:

- Τη μείωση στη διαμόρφωση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (κατά 44% και 38% αντίστοιχα για Eurobank και Πειραιώς).

- Την υποχώρηση στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και

- Τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης, με το Core Tier I να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης για τη Eurobank και κατά 60 μονάδες βάσης για την Πειραιώς, περιορίζοντας το ρίσκο για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μετά το επικείμενο stress test.

Οι τράπεζες προχωρούν καλά με τα πλάνα αναδιάρθρωσης, δημιουργώντας πρόσθετα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» σε σχέση με τα επίπεδα στις 31 Δεκεμβρίου 2013, υπογραμμίζει η JP Morgan.

Deutsche Bank

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της Eurobank βλέπει η Deutsche Bank, δίνοντας τιμή-στόχο στα 0,6 ευρώ (από 0,31 που διαπραγματεύεται ο τίτλος) και δίνοντας σύσταση “buy”.

Τα αποτελέσματα τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες μας, εάν δεν συνυπολογιστεί η έκτακτη ζημιά ύψους 94 εκατ. ευρώ από την πώληση της μονάδας στην Ουκρανία, σημειώνει. Καταγράφει την σημαντική αύξηση στις καταθέσεις και την μείωση των χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, με εντυπωσιακή βελτίωση στην Ελλάδα. Η επιστροφή του κόστους χρηματοδότησης σε φυσιολογικά επίπεδα θα επιδράσει θετικά στα περιθώρια της τράπεζας τα επόμενα χρόνια, τονίζει.

Όσον αφορά στα μεγέθη της Εθνικής, η Deutsche Bank αναφέρει ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων λόγω του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα έσοδα κινήθηκαν 9% κάτω από τις προβλέψεις του. Η Deutsche Bank διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή της τράπεζας, τονίζει ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ενίσχυσε τα κεφάλαια της Εθνικής, ενώ ξεχωρίζει την αύξηση των περιθωρίων αλλά και την αποτελεσματικότητα της τράπεζας σε λειτουργικό επίπεδο.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο των 4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο του 0,90 ευρώ και τη σύσταση buy.

Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της τράπεζας ανάλογα των εκτιμήσεων και υπογραμμίζει πως τα κέρδη εκτοξεύτηκαν από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Goldman Sachs

Για «αξιοπρεπή» αποτελέσματα που θα στηρίξουν την τιμή της μετοχής κάνει λόγο η Goldman Sachs για το β΄τρίμηνο της Τράπεζας Πειραιώς. Η GS διατηρεί σύσταση neutral για τη μετοχή, συνυπολογίζοντας την τρέχουσα αποτίμηση, την ανάκαμψη της ελληνική ς οικονομίας και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της Πειραιώς υπερέβησαν τις προβλέψεις, τονίζει ο οίκος. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. ευρώ λόγω και της αναγνώρισης αναβαλλόμενου φόρου ύψους 290 εκατ. ευρώ, σημειώνει.
Κλειδί για τα μεγέθη της Πειραιώς στο β΄τρίμηνο αποτέλεσαν τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων καθαρά έσοδα από τόκους, (ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 3% λόγω περαιτέρω υποχώρησης στα spreads καταθέσεων αλλά και ανθεκτικά επιτόκια χορηγήσεων) καθώς και από τα άλλα έσοδα, ύψους 138 εκατ. ευρώ.

Αν και οι προβλέψεις αυξήθηκαν 3% σε τριμηνιαία βάση, οι τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού δείχνουν πιο θετικές.

Για τη Eurobank, η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι ζημιές υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση «neutral».

Ο οίκος τονίζει ότι οι ζημιές ύψους 300 εκατ. διαμορφώθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων (ζημιές 202 εκατ. ευρώ περίμεναν οι αναλυτές, 188 εκατ. η GS), λόγω της ζημιάς ύψους 94 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, η Goldman Sachs έκρινε καλά τα αποτελέσματα, αναμένοντας θετική αντίδραση από τη μετοχή. Διατηρεί τη σύσταση buy.

Σημειώνει ότι τα κέρδη υπήρξαν ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω του αναβαλλόμενου, ενώ τονίζει πως τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες και οι λειτουργικές δαπάνες δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, αναφέρει ότι τα κέρδη της ήταν ισχυρά και αναφέρει ως καταλύτες τον αναβαλλόμενο φόρο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν ανάλογα των προβλέψεων, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.

ΗSBC

Η HSBC απέδωσε καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη Εθνικής και Alpha Bank στην αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου.

Αν εξαιρεθεί η επίδραση του αναβαλλόμενου φόρου, τα μεγέθη των δύο τραπεζών (έσοδα, λειτουργικές δαπάνες) κινήθηκαν ανάλογα με τις προβλέψεις της HSBC, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Η HSBC θέτει τιμή-στόχο το 0,87 ευρώ για τη μετοχή της Alpha και τα 3,82 για τον τίτλο της Εθνικής. Η σύσταση για τις δύο μετοχές είναι overweight.

Credit Suisse

Προβληματισμό για τις υψηλές ακάλυπτες επισφάλειες της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει η Credit Suisse, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «underperform», στόχο στα 1,4 ευρώ (χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή) και σημειώνει ότι είναι η λιγότερο προτιμητέα ελληνική τράπεζα.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα τριμήνου, η CS υπογραμμίζει τη βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο αλλά και την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω λειτουργίας της μονάδας προβληματικών δανείων. Ο οίκος εκτιμά ότι η τράπεζα θα μηδενίσει τις ζημιές της κάποια στιγμή το 2015 και εκτιμά ότι είναι ευάλωτη σε πιθανή επιβράδυνση της αναμενόμενης ανάκαμψης.

27/08/2014 – Θετική έκθεση της HSBC – Δείτε τις προβλέψεις αποτελεσμάτων για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς, Eurobank

Συνέχιση των θετικών τάσεων σε βασικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, σύμφωνα με την HSBC. Παρά κάποια ρίσκα που συνδέονται με τα stress tests, η HSBC πιστεύει πως το θεμελιώδες story των ελληνικών τραπεζών παραμένει ανέπαφο, στηριζόμενο από τη μακροοικονομική ανάκαμψη.

Όπως εκτιμά ο οίκος, τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν συνέχιση των θετικών τάσεων στην τιμολόγηση των καταθέσεων, στον σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον έλεγχο του κόστους. Ωστόσο, η απομόχλευση θα εξακολουθήσει να πιέζει τα έσοδα των τραπεζών.

Η HSBC προβλέπει πως οι ελληνικές τράπεζες θα σχηματίσουν επιπλέον κάλυψη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εν όψει των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη, η HSBC εκτιμά πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα εμφανίσουν ζημίες, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να εμφανίσει κέρδη, με τη στήριξη των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, αναμένει συνολικό περιορισμό των καθαρών ζημιών κατά 9% στα 335 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο και συγκεκριμένα ζημίες 60 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 155 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αύξηση των καθαρών κερδών της Εθνικής σε επίπεδο ομίλου στα 79 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η HSBC, τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου είναι απίθανο να αποτελέσουν καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις στις βασικές τάσεις.

21/08/2014 – Εκτιμήσεις BofA Merrill Lynch για τα αποτελέσματα β΄ 3μήνου

Θετικές τάσεις εκτιμά η Bank of Αmerica Merrill Lynch ότι θα εμφανίσουν οι τράπεζες στο β΄ τρίμηνο αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης, τη διαμόρφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη βελτιστοποίηση του κόστους.

Ο οίκος σημειώνει ότι μόνο η ΕΤΕ θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο, ενώ συμπληρώνει πως όλες οι εποικοδομητικές εξελίξεις έχουν αποτιμηθεί από την αγορά και στο επίκεντρο τον επόμενο καιρό θα βρίσκονται τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ.

Ο οίκος αναμένει για το σύνολο του κλάδου, αύξηση 4% σε τριμηνιαία βάση στα λειτουργικά έσοδα, προβλέπει ότι τα κόστη θα παραμείνουν αμετάβλητα και 7% μείωση στο τρίμηνο για τις προβλέψεις. Το κόστος κινδύνου αναμένεται μειωμένο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αν και παραμένει αυξημένο στο 2% – 3,3% ανά τράπεζα, με το υψηλότερο ρίσκο στην Eurobank και το χαμηλότερο στην ΕΤΕ.

Οι καθαρές ζημιές για την Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθουν στα 72 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, στα 54 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 176 εκατ. ευρώ για την Eurobank ενώ περιμένει μόνο η ΕΤΕ να ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξης των 18 εκατ. ευρώ.

Η Bank of Αmerica Merrill Lynch πιστεύει ότι στα conference calls που θα ακολουθήσουν των αποτελεσμάτων, οι διοικήσεις των τραπεζών θα επικεντρωθούν στην ποιότητα του ενεργητικού τους και στις τάσεις αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο οίκος παραμένει “neutral” και βάσει του βασικού του σεναρίου, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν να εκδώσουν παραπάνω μετοχές μετά τα stress tests.

13/08/2014 – Citigroup: Αυτές είναι οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τράπεζα σε “buy” από “neutral”, προχώρησε η Citigroup.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε παράλληλα σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή από 2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “buy”.

Ειδικότερα, η Citi δίνει σύσταση “buy” για την ΕΤΕ και τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ, εκτιμώντας ότι η Εθνική διαθέτει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό “μαξιλάρι” ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests.

Σε ότι αφορά την Alpha Bank, η Citi δίνει σύσταση “neutral” και τιμή-στόχο στα 0,65 ευρώ. “Στην Ελλάδα, η τράπεζα έχει ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική και τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Εκτιμούμε ότι θα επιστρέψει σε κερδοφορία το 2015, ενώ θα ωφεληθεί από την πορεία των προβληματικών δανείων καθώς βελτιώνεται το οικονομικό outlook”.

Η Citi “βλέπει” ότι στο αισιόδοξο σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν το 2018 κεφαλαιακό πλεόνασμα που θα ισούται σχεδόν με το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους. Στον αντίποδα, στο απαισιόδοξο σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στο 20% της κεφαλαιοποίησης.04/08/2014 – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Ακριβές” τις βλέπει η Credit Suisse – Γιατί προτιμά Εθνική

Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε διψήφια κερδοφορία απειλείται από τις πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, τονίζει η Credit Suisse.

Ο οίκος επικαλείται τα στοιχεία που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, τα επιτόκια στα νέα δάνεια υποχώρησαν κατά 54 μονάδες βάσης στο 4,92%. Η εκτιμώμενη επιστροφή των τραπεζών μεσοπρόθεσμα σε διψήφια αύξηση της κερδοφορίας δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, καθώς τα τρέχοντα επιτόκια δεν διαμορφώνονται σε διατηρήσιμα επίπεδα, προσθέτει.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ως ακριβό, τονίζει η Credit Suisse, σημειώνοντας ότι σε σχετική βάση, συνεχίζει να προτιμά την Εθνική (σύσταση outperform, τιμή-στόχος στα 3,6 ευρώ) έναντι της Alpha (neutral, στόχος στα 0,8 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (underperform με στόχο τα 1,4 ευρώ), λόγω του μικρότερου χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων, κάτι που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη στη μείωση των επιτοκίων.

Επίσης, η Credit Suisse υπογραμμίζει ότι η Πειραιώς είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε χαμηλότερα επιτόκια μέσω του μεγάλου ποσοστού αναδιαρθρώσεων δανείων.

23/07/2014 – Barclays: Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες – «Βαρίδι» τα «κόκκινα» δάνεια

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει η Barclays σε πολυσέλιδη ανάλυσή της εν όψει των stresstestsαπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αιτία της επιφυλακτικότητας αποτελεί το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία η Barclaysεκτιμά ότι είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, όπως αναμένεται να προκύψει μετά τις ασκήσεις ετοιμότητα στις οποίες θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

το συνολικό αποτέλεσμα των stress tests, θα μπορούσε να είναι ασθενέστερο από ό, τι αναμενόταν, παρά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο η Barclays εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα πρότυπα που θα θέσει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα