Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση – Κρίσιμο δίμηνο για αξιολόγηση, QE

15:02 2/1/2017 - Πηγή: BankWars

Ιδιαίτερο κρίσιμο είναι (και) το πρώτο δίμηνο του 2017 για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, διαφορετικά το σκηνικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Το επιτελείο Τσίπρα

γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ποσοστικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο, γεγονός που θα προαλέσει οικονομική και πολιτική ασφυξία.

Εάν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές έως τα τέλη του 2017, η ανάγκη για ένα τέταρτο μνημόνιο θα αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τις εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες και θα επιχειρήσει να προχωρήσει το σχέδιο φγια τη λύση του «γόρδιου δεσμού».

Τα πλάνα του Μαξίμου προβλέπουν πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤσυμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου) και επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια για να προχωρήσει το πλάνο του Μαξίμου, θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει στα υψηλά πλενόσματα,. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος υποστήριξε πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει να ρίξει τον Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά ΔΝΤ και Τόμσεν, εμμένουν στη λήψη σκληρών μέτρων (μείωση μισθών, συντάξεων), εφόσον δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το Ταμείο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις πριν τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει αναλάβει και επίσημα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ…

«Στον πάγο» η αξιολόγηση – Τα κρίσιμα ραντεβού του Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα