Οίκος Fitch: Aναβάθμιση της Ελλάδας από Β- σε Β – Χωρίς γραμμή στήριξης η έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά με εποπτεία – Η εκτίμηση για τις τράπεζες

Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «B-» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον

Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, λαμβάνοντας ώθηση από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους.

Ο οίκος παρατηρεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής, σημειώνει ο οίκος. «Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018»,

Στις 19 Ιανουαρίου σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα -σε «Β» από «B-» προηγουμένως- είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η βασικότερη είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) που παραμένουν επίμονα υψηλά στο 50% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου δανείων (Σεπτέμβριος 2017). Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί σε φιλόδοξα σχέδια μείωσης των NPEs ως τα τέλη του 2019 και έχουν πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους τους. Ο οίκος περιμένει ότι η ποιότητα ενεργητικού θα συνεχίσει να βελτιώνεται αλλά θεωρεί ότι τα ρίσκα εκτέλεσης παραμένουν σημαντικά.

Η εμπιστοσύνη των καταθετών βελτιώνεται σταδιακά. Μετά από μια μεικτή εκκίνηση το 2017, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. (5%) στο εξάμηνο ως τα τέλη Δεκεμβρίου, αντανακλώντας τη μειωμένη αβεβαιότητα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ισχυρή τουριστική σεζόν.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε stress tests πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Εχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν σημειώσει πρόοδο στην αναδιάρθρωση. Οι κεφαλαιακοί δείκτες CET 1 ήταν κατά μέσο όρο 4% υψηλότεροι στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 από ότι πριν τα προηγούμενα τεστ του 2015.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο οιίκος Fitch προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019. Η επενδυτική ζήτηση, η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτησ

Keywords
Τυχαία Θέματα