Οι ξένοι οίκοι σχολιάζουν τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ αναλύσεων για τα αποτελέσματα των stress test στις ελληνικές τράπεζες είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, με τους διεθνείς οίκους να τα χαρακτηρίζουν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove τα αποτελέσματα είναι θετικά για τον κλάδο και καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οίκος στις

αναλύσεις του προέβλεπε στο βασικό σενάριο κεφαλαιακές ανάγκες 9,8 δισ. ευρώ και προέκυψαν 4,4 δισ.

Στο δυσμενές η εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 16,3 δισ. και τελικά χρειάζονται 14,4 δισ.

Το κεφαλαιακό έλλειμμα που βρέθηκε είναι μικρότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν, δεδομένου του ότι το τελευταίο σχέδιο διάσωσης προβλέπει μέχρι και 25 δισ. ευρώ, αναφέρει η JP Morgan Cazenove.

Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει αναμενόμενα και εντός των εκτιμήσεών της τα αποτελέσματα, ενώ ειδικότερα σημειώνει ότι τα ελλείμματα ήταν και στα δύο σενάρια υψηλότερα για την Πειραιώς, για την Εθνική, ο «λογαριασμός» είναι στο 1,6 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ στα δύο σενάρια, έναντι προβλέψεων της GS για 1,7 και 4,7 δισ. ευρώ.

Για τη Eurobank, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στα 0,34 δισ. και 2,1 δισ., έναντι εκτιμήσεων για 1,4 και 4,1 δισ. ευρώ από την Goldman Sachs. Για την Alpha, οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 0,26 δισ. και 2,7 δισ., τη στιγμή που ο οίκος προέβλεπε κεφαλαιακές ανάγκες 1,1 δισ. στο βασικό σενάριο και 4,4 δισ. στο δυσμενές.

Ο οίκος σχολιάζει και τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν τουλάχιστον τα 4,4 δισ. ευρώ για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε εξυγίανση. Η νέα νομοθεσία δίνει στην κυβέρνηση περισσότερη ευελιξία στην επιβολή ζημιών σε ιδιώτες πιστωτές και στην ενίσχυση της θέσης του ΤΧΣ, τονίζει ο οίκος.

Το πλαίσιο επιτρέπει το επιλεκτικό bail in των πιστωτών ακόμη και στην περίπτωση προληπτικής ενίσχυσης κεφαλαίων με δημόσια χρήματα (στο δυσμενές σενάριο), ενώ αφήνει στο ΤΧΣ πλήρη δικαιώματα ψήφου και αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης, υπογραμμίζει.

Προειδοποιήσεις από τη Moody’s

Credit negative χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι πιθανή η χρήση πόρων του Δημοσίου και το bail-in των ομολογιούχων.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ να αντλήσουν όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές τους επόμενους δυο μήνες, και πως είναι εξαιρετικά πιθανή η εφαρμογή των εργαλείων bail-in.

Τρεις τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια προσφορά για ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Οι τράπεζες προσέφεραν στους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τους τίτλους τους είτε με μετρητά σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ή με κοινές μετοχές, στο πλαίσιο των ΑΜΚ που θα υλοποιηθούν.

Αυτές οι προαιρετικές ανταλλαγές υποδηλώνουν σημαντικές εκτιμώμενες απώλειες άνω του 50% για τους κατόχους ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, που συνάδουν με την αξιολόγηση C που η Moody’s δίνει στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης και των τεσσάρων τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα