Οι τράπεζες και ένας στρατηγικός επενδυτής μπορούν να σώσουν τη φίρμα “Καλογήρου” – Στο βαθύ κόκκινο ο όμιλος Λεμονή

Λουκέτο έβαλε και στο κατάστημα Nine West στο Mall Αthens ο Όμιλος Λεμονή, διαχειριστής της φίρμας υποδημάτων «Καλογήρου» και ο πιο γνωστός στην εγχώρια αγορά πολυτελών υποδημάτων, ενδυμάτων και αξεσουάρ, αντιπρόσωπος – συνεργάτης γνωστών luxury brands , όπως των Tod’s, Hogan, Nine West, Geox, Stuart Weitzman, Prada,

Yves Saint Laurent Rive Gauche, Dolce & Gabbana, Sergio Rossi, Casadei, Giuseppe Zanotti.

Ο Όμιλος (στα ηνία του οποίου βρίσκονται τα αδέρφια Φραγκίσκος, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Λεμονής), βρίσκεται στα «κόκκινα» λόγω έντονων προβλημάτων ρευστότητας και υψηλού τραπεζικού δανεισμού.

Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό, ενώ αρνητικά είναι τα τελευταία έτη αποτελέσματα και λειτουργικές ταμειακές ροές. Επίσης, η μητρική εταιρεία δεν εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από σύμβαση ομολογιακού δανείου που έχει συνάψει με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank ύψους 49,85 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν προσημειωθεί έξι ακίνητα του ομίλου.

Στο μεταξύ, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια.

Η αναζήτηση λύσης περνάει μέσα από την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος όμως θα απαιτήσει και κούρεμα των υποχρεώσεων από τις τράπεζες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 127 ΧΡΟΝΩΝ

Ο όμιλος Καλογήρου δίνει το παρών στα εγχώρια εμπορικά πράγματα από το 1890, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα “Καλογήρου”. Το 1950 η κόρη του Κομνηνού Καλογήρου, Άννα, παντρεύεται το Φραγκίσκο Λεμονή και αναλαμβάνουν να ισχυροποιήσουν την εταιρεία την οποία μεταμορφώνουν χρόνο με το χρόνο και αναπτύσσουν το δίκτυο καταστημάτων τους. Το ζευγάρι αποκτά έναν γιο στον οποίο δίνουν το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας. Ο Κομνηνός Λεμονής, σημερινός Πρόεδρος του Ομίλου, ολοκληρώνει τις σπουδές στα οικονομικά και την τέχνη του υποδήματος στην Αγγλία και αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας. Παντρεύεται τη Μαρίνα Βάρδα και σε συνεργασία με τη σύζυγό του μεγαλώνουν και αναπτύσσουν τον Όμιλο.

Η τελευταία δεκαετία διοίκησης της εταιρείας ανήκει στην νέα γενιά της οικογένειας στους τρεις γιους του Κομνηνού Λεμονή και της Μαρίνας Βάρδα, το Φραγκίσκο, τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην Αμερική ανέλαβαν με τη σειρά τους τα ηνία του Ομίλου. Η είσοδος τους στον όμιλο συνοδεύεται με την επέκταση των συνεργασιών με διεθνείς οίκους και ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων. Από το 1997 μέχρι το 1999 ο Όμιλος εκτάθηκε σε 11 πόλεις της ελληνικής επικράτειας μέσω Franchise. To 1999 γίνεται η εξαγορά και συγχώνευση της εταιρείας Χαλαράς, εξασφαλίζονται μεγάλες συνεργασίες με φίρμες του εξωτερικού όπως τα Nine West και το 2001 ακολουθεί μία μεγάλη πετυχημένη συνεργασία με το Diego Della Valle Group (TOD΄S).

Το 2005 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Salvatore Ferragamo στην Αθήνα και την αμέσως επόμενη χρονιά η πρώτη μπουτίκ Dolce & Gabbana, επικυρώνοντας αντίστοιχες συμφωνίες του Ομίλου με του διεθνείς οίκους για την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους. Το 2007 επικυρώνονται αντίστοιχες συμφωνίες με τις φίρμες GEOX και Camber για τη λιανική πώληση. To 2008 ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων καταστημάτων στη Βουλγαρία και η επέκταση του δικτύου.

Η κρίση όμως που άρχισε να κάνει εμφανή τα σημάδια της στην Ελλάδα ήδη από το 2009 χτύπησε πρώτα τις εταιρείες πολυτελών ειδών. Από την περίοδο εκείνη αρχίζει η συρρίκνωση του δικτύου με το κλείσιμο 10 καταστημάτων. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά «ρολά», με αποτέλεσμα εταιρεία που στις δόξες της είχε δίκτυο 135 σημείων πώλησης, να διαθέτει πλέον 55 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα