ΒΟΥΛΗ: ΤΡΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ 7 ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΧΑΜΕΝΟ” ΣΤΙΚΑΚΙ – ΑΛΑΛΟΥΜ…

Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στα κόμματα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και η ψηφοφορία αναμένεται στις 6 το απόγευμα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και μεταξύ προέδρου της Βουλής και κομματικών επιτελείων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

και ΔΗΜΑΡ) η διαδικασία να γίνει σε μια συνεδρίαση, με 3 ξεχωριστές ψηφοφορίες -μία για κάθε πρόταση- και με συνολικά 7 κάλπες.

Δηλαδή, με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της πλειοψηφίας (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Θα στηθεί μία κάλπη για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η καταμέτρηση και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την περίπτωση θα στηθούν 2 κάλπες όσες δηλαδή και τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος). Στο τέλος θα ακολουθήσει η πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής με 4 κάλπες (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρεου, Λ. Παπαδήμο).

Να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των βουλευτών και στις 3 ψηφοφορίες, αν και, όπως αναφέρει η ΚΟ της ΝΔ, «εμείς θα συμμετέχουμε εως το τέλος. Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Βενιζέλος: Εμπνευστής της πολιτικής σκευωρίας ο Τσίπρας

Σκληρή κριτική προς τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπνευστή» και «αυτουργό» της «πολιτικής σκευωρίας».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και αναφερόμενος στις χτεσινές εξελίξεις στην έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να είχαν σπεύσει να αποσύρουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αύριο, στη Βουλή, «λήγει και τυπικά η προσπάθεια του πολιτικού ρεσάλτο», ενώ αναφερθείς στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέφερε ότι τον εντυπωσίασε το «πολιτικό θράσος» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «που αντί να πάρει πίσω την πρόταση, είπε το αμίμητο ότι αυτοενοχοποιούμαι επειδή γίνεται συζήτηση για τις κάλπες και ότι είμαι όμηρος του κ. Σαμαρά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει ότι ο κ. Σαμαράς είναι όμηρος δικός μου».

Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ συναντά η πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής να στηθούν 3 κάλπες κατά την ψηφοφορία και οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά κατηγορία και ανά πρόσωπο.

«Αυτή η πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει,σε κάθε περίπτωση,να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες,όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα 4 ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

Μεθόδευση για κουκούλωμα καταγγέλλει το ΚΚΕ

«Πραξικοπηματική απόφαση, εντασσόμενη στη μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης», χαρακτηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο προεδρείο της Βουλής, να προτείνει την διεξαγωγή της αυριανής ψηφοφορίας για την προανακριτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, με τη μέθοδο της μίας κάλπης ανά πρόταση.

«Με την τακτική της αυτή, η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή, αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και καταλήγουν: «Το προεδρείο της Βουλής, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε κόμμα ξεχωριστά, οφείλει να μην συμπράξει σε αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση».

Διώτης: Έκανα αντίγραφο χωρίς αλλοίωση, αλλά κατέστρεψα το παλιό!

Νέα διάσταση στην υπόθεση του USB με τη λίστα Λαγκάρντ δίνει Με το υπόμνημα που κατέθεσε ο συνήγορός του στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης, υποστηρίζει ότι ποτέ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν του είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε με επίσημο τρόπο από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα και ότι είναι επίσημο έγγραφο. Παράλληλα, ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ υποστηρίζει πως ανέθεσε σε συνεργάτιδά του δικηγόρο να αντιγράψει το στικάκι που του παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Όταν εκείνη το έκανε, της ζήτησε να καταστρέψει το ένα από τα δύο στικάκια, μετά την αντιγραφή, χωρίς όμως, όπως λέει να γνωρίζει ποιό είναι το παλιό και πιο το καινούργιο!

Τι απάντησε ο Παπακωνσταντίνου

«Εγώ θέλω να ξέρω γιατί με κατηγορούν», ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά το υπόμνημα που κατέθεσε η δικηγόρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στους οικονομικούς εισαγγελείς…

Η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή, επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, και μετέφερε την αντίδρασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που αποδεικνύει ότι η αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» έγινε επί των ημερών του.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον Ιωάννη Διώτη για το περιεχόμενο της λίστας που του παρέδωσε, ενώ ο κ. Διώτης υποστήριξε στο υπόμνημά του ότι δεν γνώριζε, όπως και κανείς τότε πλην του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Keywords
Τυχαία Θέματα