Οι καταιγίδες έπληξαν την δυτική Ελλάδα -Νέο κύμα κακοκαιρίας σήμερα

Μεγάλες ζημιές, πλημμύρες και κατολισθήσεις προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε τη Δυτική Ελλάδα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Αττική με κύρια αιχμή την αυξημένη κίνηση στους δρόμους.

Στην Αττική η πυροσβεστική δέχτηκε περί τις 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Κερατσίνι, η Κηφισιά και το Φάληρο

στο οποίο μάλιστα πλημμύρισαν καταστήματα.

Η κακοκαιρία «σάρωσε» τη Δυτική Ελλάδα

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο Μεσολόγγι, αφήνοντας πίσω ζημιές, τόνους λάσπης και οργισμένους κατοίκους. Οι ζημιές στις περιουσίες δημοτών είναι τεράστιες σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και ο δήμος ζήτησε να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και η τοπική Πυροσβεστική ενισχύθηκε και με οχήματα από την Πάτρα.

Πάντως από την πλευρά των πληγέντων εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την αδυναμία των αρμοδίων φορέων να αντεπεξέλθουν στα αιτήματά τους για αρωγή.

Ζημιές από κατολισθήσεις

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στο Γαλατά αλλά και το Κρυονέρι από την έντονη βροχόπτωση Ο κεντρικός δρόμος του Γαλατά μετατράπηκε σε ποτάμι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν παθαίνοντας μεγάλες ζημιές στις οικοσκευές.

Κυριολεκτικά από θαύμα γλίτωσε το νεαρό ζευγάρι που ήταν μέσα στο σπίτι τους στο Κρυονέρι όταν άρχισε κατολίσθηση στην Βαράσοβα.

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Ηλεία

Έντονη καταιγίδα έπληξε το πρωί του Σαββάτου τον νομό Ηλείας. Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στην Γαστούνη, το Βαρθολομιό, τα Λεχαινά και την Ανδραβίδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν πολλοί δρόμοι και ισόγεια και υπόγεια διαμερισμάτων και κατοικιών, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό της ορμητικότητας και της έντασης της βροχόπτωσης στην περιοχή της Ηλείας ήταν η φωτογραφία που τραβήχτηκε στο δρόμο Αμαλιάδας – Σιμόπουλου, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε από το ορμητικό ποτάμι που περνούσε μέσα από το δρόμο.

Επίσης, μια άλλη πλευρά της Αμαλιάδας, αποκλείστηκε για ώρα μιας και τα ρέματα της περιοχής ξεχείλισαν και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Για αρκετή ώρα τα αυτοκίνητα παρέμειναν ακινητοποιημένα έως ότου τα νερά υποχωρήσουν και εμφανιστεί και πάλι ο δρόμος.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Πρέβεζα

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που άφησε στις Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την Πρέβεζα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές πλημμυροπαθείς ενώ επί ποδός βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας και του Δήμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές τόσο στο οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό & αγροτικό), όσο και σε κτίρια κατοικιών, επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και σε καλλιέργειες.

Οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα είναι η περιοχή Δημοτικής Ενότητας Λούρου και η περιοχή Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου.

Άστατος και σήμερα ο καιρός

Τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τη Θεσσαλία και πιθανόν την Κεντρική Μακεδονία και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημεριανές ώρες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 25 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 9 έως 22 βαθμούς), 20 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 29 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 31 βαθμούς), 15 έως 23 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 20 έως 25 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά με βαθμιαία ενίσχυση μετά το μεσημέρι σε μέτριους 5 μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα παροδικών βροχών περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Πηγή: Real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα