Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα των Κούρδων στο Ιράκ – Ανεξαρτησία ψήφισε το 92,73%

Έκκληση για διάλογο και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, με αφορμή το δημοψήφισμα το οποίο ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει.

«Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα στερούνται νομιμότητας

και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών του Ιράκ, να αποφύγουν οποιοδήποτε μονομερές μέτρο και να απορρίψουν την προσφυγή στη βία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους ψήφισαν οι Κούρδοι της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια εκλογική επιτροπή .

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των 3,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη διαδικασία.

«Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το “Ναι” συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το “Όχι” 7,27%», επισήμανε η επιτροπή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν πάντως, Μασούντ Μπαρζανί, έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Βαγδάτη για την εύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης και για τις δύο πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα