Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ανέλθουν στις 726 δισ. μέχρι το 2020

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη συμβουλευτική εταιρεία, Capgemini και την γαλλική τράπεζα BNP Paribas, μέχρι το 2020 οι συναλλαγές με τη χρήση τεχνολογικών ψηφιακών πληρωμών πρόκειται να ανέλθουν σε 726 δισεκατομμύρια από ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Παράλληλα, φαίνεται από την έρευνα ότι οι αναδυόμενες αγορές οδηγούν

την ανοδική τάση, ενώ επίσης προβλέπεται πως οι τεχνολογικές καινοτομίες όπως τα συνδεδεμένα σπίτια, οι ανέπαφες τραπεζικές κάρτες, τα wearables και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), όλα θα είναι κινητήριες δυνάμεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο μέλλον.

«Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν αυξηθεί σε όγκο λόγω της αύξησης της υιοθέτησης υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών σε όλα τα τμήματα της αγοράς», επεσήμανε ο Christophe Vergne της Capgemini.

«Περιέργως, παρότι ο αριθμός των συναλλαγών συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, η μέση αξία σε δολάριο ανά συναλλαγή έχει υποχωρήσει ελαφρώς, καθώς το ψηφιακό παγιώνει τον εαυτό του ως αναπτυσσόμενο αντίπαλο των μετρητών στις πληρωμές χαμηλού κόστους», πρόσθεσε.

Βάσει ανάλυσης των τάσεων πληρωμών στη διάρκεια των ετών 2014-2015, η μελέτη αποκαλύπτει πως οι χρεωστικές κάρτες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο κομμάτι των πληρωμών χωρίς μετρητά, στο 46,7%, ενώ οι πιστωτικές κάρτες ακολουθούν με 19,5%, μεταδίδει το CNBC.

Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά ενισχύθηκαν αυτή την περίοδο κατά 11,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ανέπαφες κάρτες θεωρούνται πια η «νέα συνήθεια», ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δείχνουν τα ευρήματα. Στη Γαλλία, η κυκλοφορία ανέπαφων Visa διπλασιάστηκε σε 40 εκατομμύρια το 2015, από 20,3 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η Βρετανία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για ανέπαφες πληρωμές στην Ευρώπη, με τις κάρτες σε κυκλοφορία να ανέρχονται σε 106,9 εκατ. το 2015.

Πάντως τα μετρητά παραμένουν το κύριο μέσο πληρωμής, ιδιαίτερα για συναλλαγές χαμηλής αξίας.

«Παρότι οι ψηφιακές πληρωμές κινούνται ανοδικά, οι αναφορές στο θάνατο των μετρητών είναι μάλλον υπερβολικές», επεσήμανε ο Vergne.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου ένα ή περισσότερα πλεονεκτήματα των μετρητών -ταχύτητα συναλλαγών, καθολική αποδοχή, ανωνυμία, απουσία καταγραφής και εξόδων- δεν τα έχουν ακόμα οι ψηφιακές πληρωμές».

Keywords
Τυχαία Θέματα