ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πως επηρεάζει η κρίση στο Ιράκ τις τιμές – Εκτιμήσεις BNP Paribas

Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ έχει μέχρι στιγμής ελάχιστες επιπτώσεις στα πετρελαϊκά πεδία τα οποία παράγουν το 3,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, αν και το worst case σενάριο θα μπορούσε να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που έφεραν τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ του 2008, αναφέρει η BNP Paribas.

«Για

την ώρα, υπάρχει μικρή αυξητική απειλή στο επίπεδο της προσφοράς, από τη στιγμή που η παραγωγή στο Βόρειο Ιράκ είχε ήδη επιδεινωθεί από τον Μάρτιο, και η πλειονότητα των πετρελαϊκών πεδίων της χώρας βρίσκεται στο Νότο», επισημαίνει η BNP Paribas.

«Στη χειρότερη περίπτωση, οι συνολικές απώλειες της παραγωγής του Ιράκ θα μπορούσαν να φτάσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το brent διαπραγματευόταν στα 140 δολάρια το βαρέλι», τονίζει η BNP Paribas.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Αυξάνονται οι φόβοι πως οι εξεγέρσεις στο Ιράκ θα εξαπλωθούν και θα διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αφαρ στο βορειοδυτικό Ιράκ. Η Ταλ Αφαρ, μια σημαντική πόλη στην οποία διαμένουν σιίτες Τουρκμένοι, ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές της επαρχίας Νινευί που δεν είχαν πληγεί από την προέλαση των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Βαγδάτης.

«Οι αγορές έχουν αντιδράσει με μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό όταν υπάρχει κλιμάκωση γεωπολιτικών κρίσεων στις αγορές. Σε αυτό το σημείο οι επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου θα είναι ελάχιστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενισχυθούν», υποστήριξε στο Bloomberg TV ο Toby Lawson της Newedge Group SA.

Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 107,39 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη της τάξης του 4,1% της προηγούμενης εβδομάδας.

Original article: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πως επηρεάζει η κρίση στο Ιράκ τις τιμές – Εκτιμήσεις BNP Paribas.

Keywords
Τυχαία Θέματα